Az orosz állam június utolsó hétvégéjén fizetésképtelenné válhat, legalábbis ha szigorúan értelmezzük az államcsőd definícióját, miután lejár 100 millió dollár adósságának végső törlesztési határideje – írja a Financial Times. Vajában május 27-e volt a fizetési határidő, ám ehhez hozzájött még 30 nap türelmi időszak, amely alatt a moszkvai kormány rendezhette volna a hiteltörlesztést.

Az orosz illetékesek azt mondták, hogy elutalták a pénzt a hitelnyújtó befektetőknek, ám az Ukrajna ellen indított invázió nyomán érvénybe lépett szankciók miatt nem férnek hozzá ahhoz a pénzügyi infrastruktúrához, amelyen keresztül rendezni kellene a számlát. Ha megtörténik az államcsőd, akkor Oroszország először kerül ebbe a szégyenteljes helyzetbe az 1998-as valutaválság óta.

A szerződés az szerződés

Oroszország azért válhat fizetésképtelenné, mert hadserege megtámadta Ukrajnát, ahol háborús bűnöket követett el – mondja Timothy Ash, a BlueRay Asset Management befektetési társaság feltörekvő piacokért felelős stratégája. Ezzel arra utal, hogy az orosz államkasszába bőségesen folynak a bevéltek a megdrágult energiahordozók exportjára kivetett adókból, ám a háború nyomán bevezetett korlátozások miatt technikailag nem tud fizetni.

Orosz tisztviselők, köztük Anton Sziluánov pénzügyminiszter többször hangot adott annak a véleményének, hogy a nyugati kormányok „mesterséges” államcsődbe akarják taszítani az orosz államot. Moszkva rubelben fog fizetni, ha a hitelezők nem tudnak hozzáférni az orosz elszámolási alapba átutalt dollárösszeghez, aztán átválthatják maguk dollárra az összeget. Ash szerint azonban ez nem változtat az államcsőd tényén, mivel a szerződés az szerződés, ennek megfelelően kell fizetnie az adósnak.

Oroszország ugyan jelenleg fizetésképtelenség nélkül sem lenne képes hitelt felvenni a nemzetközi pénzpiacokon, ám ettől még egy formális csőd tovább nehezíti a helyzetét. A szakértők egyetértenek abban, hogy valójában egy jogi helyzetről van szó, nem valóságos fizetésképtelenségről, ám ahogy ez a címke rákerül az országra, az súlyos presztízsveszteséget okoz.