A Kreml sajtószolgálatának közlése szerint Putyin részletesen tájékoztatta partnereit az elmúlt hetek orosz és ukrán tárgyalásokról. A három vezető politikus megállapodott arról, hogy folytatják a kapcsolattartást az ukrajnai háború ügyében - idézi az MTI hírét a Hvg.hu.

A közlemény szerint a hármas beszélgetés előtt a német kancellár Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel tárgyalt telefonon.

Putyin arról tájékoztatta hivatali kollégáit, hogy az ukrán fegyveres erők "durván megsértik a nemzetközi humanitárius jogot".

Az ilyen jogsértések között említette a bírósági ítélet nélküli leszámolásokat az ukrán kormány politikájával egyet nem értőkkel szemben, a túszejtést, a békés lakosság élő pajzsként történő felhasználását vagy nehézfegyvereknek lakóépületekben, kórházak, iskolák, óvodák mellett való elhelyezését.

Az állította, hogy ukrán nacionalista zászlóaljak rendszeresen akadályozzák a polgári lakosság kimenekítését célzó műveleteket, megfélemlítve a civileket.

Putyin nyomatékosan kérte tárgyalópartnereit, vessék latba befolyásukat az ukrán hatóságoknál, hogy "hagyják abba az ilyen bűncselekményeket".

Az Ukrajnával kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.