Az ukrán erők a 38 napja tartó háborúban eddig csaknem harminc települést vettek vissza az orosz csapatoktól. 

Zelenszkij elnök tanácsadója, Olekszij Aresztovics azt mondta, sikeresen szorítják vissza Kijevtől az orosz csapatokat észak-keleti és észak-nyugati irányban. A Kijevtől nem messze található Bucsa polgármestere azt közölte, hogy sikerült visszafoglalniuk a korábban orosz ellenőrzés alá kerülő várost - írta az euronews.com.

A Kijev környéki területek visszafoglalása után borzalmas háborús bűncselekmények nyomaira bukkantak   - mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tanácsadója a BBC-nek adott interjújában.

Szergej Nyikiforov "szívszorítónak" nevezte a Kijevhez közeli Bucsa, Hosztomel és Irpin városokból érkező képeket. Szerinte az ukrán erők tömegsírokat, összekötözött kezű és lábú embereket, valamint tarkón lőtt civilek holttestét találtak.

A bucsai "mészárlás" nemzetközi bírósági elé viteléhez szükséges bizonyítékok összegyűjtésében az EU segítséget nyújt Ukrajnának  - közölte Twitteren Charles Michel, az Európai Tanács elnöke.

Az Irpinben és Bucsában elkövetett orosz rémtettek, háborús bűnök nemzetközi bíróság előtt kivizsgálását a brit külügyminiszter szerint az Egyesült Királyság is teljes mértékben támogatja.

Nem fogjuk hagyni, hogy Oroszország cinikus dezinformációval eltussolja amit tett, biztosítani fogjuk, a valóság napvilágra kerüljön - mondta a BBC-nek  Liz Truss.

Melinda Simmons, az Egyesült Királyság ukrajnai nagykövete azt mondta, hogy bár még nem ismert, hogy milyen mértékű volt a konfliktusban elkövetett nemi erőszak " de az már világos, hogy az arzenál része volt".