Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A világgazdaságban elszabadult áremelkedések azzal a veszéllyel járnak, hogy az 1970-es években tapasztalt módon tartóssá válik az infláció, ami végül magas munkanélküliséghez és gazdasági recesszióhoz vezet - idézi a Bloomberg a Brevan Howard Asset Management befektetési cég közeljövőre vonatkozó negatív forgatókönyvét. Az elmúlt közel két évtizedben a legjobb befektetési megtérüléseket elérő cégek közé tartozó Brevan Howard szakértői úgy vélik, hogy a második világháború óta eltelt 75 év legösszetettebb makrogazdasági helyzete alakult ki 2022 elején.

A magas infláció, a feszes munkaerőpiac (ami erősíti a munkavállalók alkupozícióját a munkaadókkal szemben) és a bizonytalan inflációs várakozások felidézik a lehetőséget, hogy kialakul az 1970-es évek bér-ár spirálja, amit csak nagyon nagy áron lehetett letörni a Volcker-érában - olvasható a 19 milliárd dollár eszközt kezelő befektetési cég részvényeseinek szóló tájékoztatóban. A vállalat szakértői ezzel a Paul Volckerre utalnak, aki az 1970-es évek végén, az 1980-as évek elején vezette az amerikai jegybankot.

Volcker vezetésével a Fed 1979 októberében egy hétvégén váratlanul egy csapásra kőkeményen megszigorította a monetáris feltételeket, ami recesszióhoz és magas munkanélküliséghez vezetett, de megfékezte a gazdaságot addig bénító inflációs spirált. (Ez a nap Saturday Night Special néven vonult be a pénzügyek történelmébe. Saturday Night Specialnak Észak-Amerikában a kis kaliberű, olcsó pisztolyokat csúfolják.)

Késésben van a Fed

A Fed most jelentős lemaradásban van az infláció elleni harcban, hasonló gazdasági környezetben négy-hat százalékra kellene emelnie alapkamatát, hogy kiszívja a pénzt a gazdaságból a pénzromlás megállítása érdekében. E nélkül mind a kockázatosabb részvény-, mind a kevésbé kockázatos kötvénybefektetések gyenge hozamokat hoznak, mert elértékteleníti azokat az infláció.

A Brevan Howard az elmúlt évben kialakult erős inflációs makrogazdasági környezetben olyan befektetésekbe fektette a vagyonát, amelyek kamatemelésekre játszanak. Ez azért volt kockázatos, mert a pénzügyi világ megosztott volt az inflációval kapcsolatban. Egyesek úgy vélték tartós lehet, mások úgy, hogy ha a helyreállnak a koronavírus-járványban szétvert szállítási láncok, akkor az árak visszatérnek a pandémia előtti szintjükre. Így a befektetési cég tavaly nem sok sikert ért el a spekulációjával, ám 2022 első hónapjai 6-9 százalékos hozamokat hoztak.

Hasonló helyzet

A befektetési vállalat szakértői elemzésükben arról írnak, hogy az Ukrajna ellen indított orosz agresszió elképzelhetetlen volt az év elején, ám miután a háború kirobbant, drasztikusan csökkenti a világpiacon számos ipari és a mezőgazdasági termék kínálatát, ami tovább erősíti az inflációt, miközben fékezi a gazdasági növekedést. A gazdasági szankciók ugyan megfelelő politikai választ adnak az invázióra, de stagflációs sokkal (magas infláció plusz nulla növekedés) fenyegetnek.

Igaz ugyan, hogy nem lehet egyszerű párhuzamot vonni az OPEC olajembargójával, ami elvezetett az 1973-as olajárrobbanáshoz, majd az 1979-es iráni forradalmat követő második olajársokkal, ám sok a hasonlóság a két világgazdasági helyzet között. A világ nagy jegybankjai törhetik a fejüket, hogy milyen monetáris intézkedéssel próbálják megelőzni a legrosszabb, a stagfláció kialakulását.