Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Tanács az ajánlásban felkéri a tagállamokat, hogy hozzanak létre olyan nemzeti programokat, amelyek Unió-szerte hasonló feltételekkel tennék lehetővé a hrivnya átváltását a tagállamokban.

E programok keretében lehetővé válna az Ukrajnából származó, lakóhelyüket elhagyni kényszerült személyek – a gyermekeket is beleértve – számára, hogy személyenként legfeljebb 10 000 hrivnyát (amely mintegy 310 EUR-nak felel meg) átválthassanak. Az átváltás díjmentesen történne, az alkalmazandó átváltási árfolyam pedig az Ukrán Nemzeti Bank által közzétett hivatalos átváltási árfolyam lenne.

A programok időtartama legalább három hónap.

További lépések

A Tanács írásbeli eljárással hivatalosan is el fogja fogadni az ajánlást várhatóan április 19- én.

Az ajánlások nem kötelező erejű jogi aktusok. A programok tényleges végrehajtásáról és létrehozásáról ezért a tagállamoknak kell dönteniük a nemzeti helyzetüknek megfelelően. E célból több uniós tagállam már bevezetett nemzeti intézkedéseket.

Az Oroszország katonai agressziója által okozott zavarok miatt az Ukrán Nemzeti Központi Bank kénytelen volt felfüggeszteni a hrivnyabankjegyek külföldi pénznemekre való átváltását, hogy ezáltal védje az ország korlátozott nagyságú devizatartalékait. Ez hatással volt a hrivnyabankjegyek átválthatóságára az uniós országokban, ahol az árfolyamkockázatok miatt számos bank nem volt hajlandó átváltani a hrivnyát.

Az Ukrajna elleni orosz invázió kezdete óta több mint négymillió, a háború elől menekülő érkezett az EU-ba.