Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Borisz idegesen cigarettázik, miközben figyeli, ahogy emberei egy mezőgazdasági gépet javítanak – derül ki a BBC riportjából. Azért folytatjuk a munkát annak ellenére, hogy a háború a szomszédunkban dúl, mert az embereknek meg kell élniük valamiből, a cég földbérleti díját ki kell fizetni. Borisz gazdasága Odessza környékén van, amelytől 200 kilométerre keletre található Kerszon, a legjelentősebb település, amit az orosz hadsereg el tudott foglalni (és nem tud szilárdan a kezében tartani).

A tengerpartot blokád alá vette az orosz hadiflotta, ahonnan rakétákkal támadhatják a szárazföldet vagy deszanttámadást intézhetnek az ukrán terület ellen. A 38 éves Borisz feleségét és két fiát külföldre küldte, mert tart a megszállás lehetőségétől, ő maradt, hogy vigye a gazdaságot, amelynek óriási raktárában ezer tonna étolaj-alapanyag napraforgómagot tárol. Ukrajna a világon a legnagyobb exportőre ennek a terménynek.

Jelenleg nem tudja eladni az áruját, mert, mint mondja, a fekete-tengeri szállítási útvonal le van zárva, az alternatív szállítási csatornákon elérhető vevők pedig nem kínálnak annyit a portékáért, amennyiért érdemes lenne eladni. Ha 18 hónapon belül nem megy ki a termény a raktárból, akkor rárohad, borzalmas ez annak tudatában, hogy a világ szegényebb országaiban nem jut elég élelem az emberek aszatalára.

Üres kikötő

Csornomorszkban, Odesszától egy órányi vezetésre délre az élelmiszerexporttal foglalkozó Roman Skibával találkozott a BBC riportere. A vállalkozó beszámolója szerint a teherhajó-forgalom leállt. A kukorica- és a búzaszállítmányok elmaradnak – mutatott körül üres raktáraiban. A város kikötőjében 12-14 hajót tudnak egyszerre megrakni, amelyek összesen 400 ezer tonna gabonát képesek elszállítani. Ez most hiányozni fog valahol, ahova szállították volna az árut.

A célállomások: Egyiptom, Libanon, Szaúd-Arábia, csupa olyan ország, ahol megugrottak az élelmiszerárak. Nem elég, hogy az oroszok teljes hosszában blokád alá vették a tengerpartot, még irdatlan sok aknát is beszórtak a vízbe – ezzel egymást vádolják a harcoló felek –, amelyek bármilyen hajóra veszélyesek, amely arra jár. Így a legsürgetőbb kérdés az, mikor és milyen gyorsan rendeződhet a helyzet.

Van remény

Ukrajna jelenleg 20 millió tonna gabonatartalékkal rendelkezik, amiből azonnal megkezdhetné az exportot, mert a gabonatermelői és -szállítói infrastruktúra szerencsére eddig megúszta a háborús pusztítást – mondta Mikola Gorbacsov, az Ukrán Gabonaszövetség elnöke, akinek szervezete 40 nagy exportcéget képvisel. Ha a háború elhúzódik, akkor szerinte a gazdálkodók egy aratást tudnak kihúzni anélkül, hogy csődbe mennének, ha nem tudják eladni a terményeiket.

Az agrárszövetség szerint az idei termés 40 százalékkal lehet alacsonyabb, mint a tavalyi, miután több fontos termőterület orosz megszállás alá került. Rontja a helyzetet a számtalan akna, ami a földeken van, illetve az, hogy nincs elég műtrágya, ami a terméshozamok csökkenéséhez vezet.

Nika Teplytsz odesszai sütödéje úgy működik, mintha nem is lenne háború a közelben, ám a látszat csal. Az invázió előtt felhalmozott nyersanyagkészleteiket élik fel, és arra számítanak, hogy ha búzahiány lesz, akkor nem tudnak majd annyi pékárut sütni, amennyit szeretnének. Az ország egyes helyein máris ez a helyzet, és mivel a logisztikai hálózat szétszakadt nem ússza meg a bajt a dél-ukrajnai régió sem – mondja az üzletasszony.