Az orosz védelmi tárca tájékoztatása szerint a cirkáló kikötőbe vontatás közben, egy viharban süllyedt el a Fekete-tengeren, Ukrajna déli partjainál. Egyelőre nem világos, hogy a hajót ukrán fegyverek találták-e el - írta a Guardian.

A hajó jelentős károkat szenvedett, és feltehetően a krími Szevasztopol felé tartott, mielőtt elsüllyedt.

Oroszország korábban azt állította, hogy a hajón tárolt lőszerek robbantak fel, így keletkezett a kár, és ezért evakuálták a legénységet.

Ukrán közlés szerint a hajó elsüllyedt, de ezt Oroszország tagadta, majd olyan hírek érkeztek, hogy Oroszország tovább vontatja a hajóit talán azért, hogy kikerüljenek az ukrán rakéták hatósugarából.

A Moszkva a jelek szerint vontatás alatt állt, amikor elsüllyedt.

Korábban Makszim Marcsenko, a fekete-tengeri Odessza kikötő körüli régió ukrán kormányzója azt mondta, hogy a Moszkvát két ukrán gyártmányú Neptun hajó elleni cirkálórakéta találta el. Szerinte ezek okoztak olyan súlyos károkat a rombolóban, hogy azt hátra kellett hagynia az oroszoknak – írja a Reuters, amely szerint nem ellenőrizhető, hogy melyik fél mondott igazat.

A Moszkva a második ismert nagy hajó, amely a háború kezdete óta súlyos károkat szenvedett. Múlt hónapban Ukrajna azt mondta, hogy megsemmisített egy partraszállást támogató hajót, az Orszkot a kisebbik Azovi-tengeren.

A veszteség azért is fontos, mert Oroszország a szárazföldi műveletek támogatásához használta a hajókat, hogy például Mariupol kikötőjét teljes ellenőrzésük alá vonják.

Az orosz hírügynökségek szerint az 1983-ban hadrendbe állított Moszkva 16 hajó elleni Vulkan cirkálórakétával van felfegyverezve, amelyek hatótávolsága legalább 700 kilométer.