Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A csernobili atomerőmű területét április elején foglalta vissza az ukrán hadsereg oroszoktól, ami lehetővé tette, hogy a napokban a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ), az ENSZ nukleáris felügyelete ellenőrző csoportok küldjön az a létesítménybe biztonsági vizsgálatot végezni - írja a Euronews. Rafael Grossi, a NAÜ vezérigazgatója irányítja a szakértőkből álló küldöttséget, amely "berendezéseket szállít, radiológiai értékeléseket végez és helyreállítja a biztonsági felügyeleti rendszereket" - írta az EUObserver.

A látogatás során a csoport különböző típusú sugárzásmérő berendezéseket, köztük radionuklid-azonosító eszközöket és gamma-dózismérőket ad át az üzemeltetőnek - áll a NAÜ közleményében, amely szerint az erőműbe személyi védőfelszerelést is szállítanak. Tudományos méréseink és műszaki értékeléseink alapján jobban meg fogjuk tudni érteni az ottani sugárzási helyzetet - mondta Grossi.

A látogatás legfontosabb célja egy nukleáris baleset veszélyének megelőzése, tekintettel a második hónapja folyó háborúra. Csernobilban ma különböző radioaktív hulladékkezelő létesítmények találhatók.

A Kijevtől északra fekvő területet az orosz-ukrán háború első napjaiban foglalták el az oroszok. Az orosz katonák először fegyverek és robbanóanyagok után kutattak, majd pár nap múlva megjelentek a területen az orosz Roszatom atomenergia-ügynökség csapatai, akik nem ritkán erőszakos kihallgatásokat tartották, hogy megtudják, hogyan irányították az ukránok a létesítményt.

A létesítmény orosz okkupációjának idején aggodalomra adott okot, hogy a sugárszennyezett zónából távozó orosz megszállók széthordhatják járműveikkel és felszereléseikkel a radioaktív talajt, akár Kijevig is eljuttatva a veszélyes mértékű nukleáris szennyezőanyagokat. A radioaktív zónába vezényelt orosz katonák ugyanis lövészárkokat ástak, felkavarták a leülepedett sugárzó port.