Kirill Sevcsenko az extra szankciók széles listáját szorgalmazta, a kártyás kifizetések leállításától kezdve az orosz IMF-hez való hozzáférés felfüggesztéséig. A BBC-nek nyilatkozva közölte, hogy minden nap, amit a szankciók késlekednek, "civilek és gyerekek életébe kerül".

Sevcsenko szerint Oroszországot végül arra kell kötelezni, hogy fizessen az invázió során okozott károk helyreállításáért. "A pénzszükséglet óriási lesz" - mondta a BBC-nek. "Ezt a multinacionális szervezetek által nyújtott kölcsönök és támogatások, valamint más országok közvetlen segítsége révén lehetne teljesíteni. A finanszírozás nagy részét azonban jóvátételként az agresszortól kell beszerezni, beleértve a szövetséges országainkban jelenleg befagyasztott pénzeket is".

Oroszország 630 milliárd dolláros devizatartalékának nagy részét vélhetően az országon kívül tartják, és az USA, az EU és más helyek szankciói miatt gyakorlatilag befagyasztották. Így milliárdok állnának rendelkezésre az újjáépítésre - ha Ukrajna képes lesz hozzáférni ezekhez a forrásokhoz, amint a háború véget ér.

Sevcsenko üdvözölte a nemzetközi közösség által már bevezetett pénzügyi szankciókat, de azt mondta, hogy a világnak sokkal tovább kellene mennie. Felszólította a kormányokat, intézményeket és vállalatokat, hogy további pénzügyi szankciókat vezessenek be, amelyek az orosz gazdaság minden szegletét célba veszik.

Az Ukrajnával kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.