Március 24-én, a tbc világnapja  alkalmából az Egészségügyi Világszervezet (WHO) frissítette a gyermekek és serdülők kezelési irányelveit. A szakmai szervezet szerint a befogadó családokhoz került háborús menekülteknek mielőbb teljes egészségügyi ellátást kell biztosítani a Németországba történő belépéskori vizsgálattal. Különösen fontos a tbc-re is gondolni: amennyiben bármilyen tünet áll fenn, vagy az anamnézisben tbc merül fel, azonnal kivizsgálást kell indítani - írja az Orvostovábbképző szemle online kiadása.

A tbc-fertőzött háborús menekültek azonosítása felnőtteknél szokás szerinti mellkas rtg-felvétel alapján történhet, gyermekeknél gamma interferon próba végzendő a további teendők eldöntésére. A mintegy száz éve ismert „Mantoux” tuberkulin próbával ellentétben ilyenkor a vakcinálás során nem keletkezik keresztreakció a BCG törzsekkel. Ez nagyon fontos, mivel a BCG oltóanyag használata óvatosságot igényel az ukrán gyermekek körében.

Az Ukrajnából menekülőknél a kimutatott tbc-s esetek 29 százaléka multi-drug rezisztens, amelyről a cikk szerint tudni kell, hogy Ukrajnában csak közel 51 százalékos sikerrel kezelhető. Németországban ugyanakkor a Robert Koch Intézet 2020-as adatai szerint csak 2,7 százalékos a multirdrog-rezisztens tbc-s esetek aránya.

A tuberkolózis baktérium kevésbé ragályos, mint a koronavírus. Mivel a tbc-s esetek száma növekszik, újra kell értékelni a BCG-védőoltást – melyet az Robert Koch Intézet javaslatára Németországban már 1998 óta nem adják. A gyermekek BCG vakcinálása ma már csak egyes magas kockázatú országokban újszülöttkorban történik.

A teljes cikk itt olvasható.