Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az amerikai kormány nemrégiben bejelentett protekcionista intézkedései veszélyesek és olyan kereskedelmi háborúhoz vezethetnek, amely alááshatja a világgazdaság növekedését - kezdi véleménycikkét Liu Hsziao-ming, Kína londoni nagykövete a Financial Times hasábjain. A világ keresztúthoz érkezett: választhat, hogy a kooperáció vagy a konfrontáció irányába indul-e tovább.

Meg kell védeni a globális kereskedelmi rendszert, amelynek központi szervezete az 1995-ben létrehozott Kereskedelmi Világszervezet (WTO). E szervezet tagállami - 164 ország, amelyek a világkereskedelem 95 százalékát bonyolítják le - kilenc fordulóban egyeztettek arról, hogyan csökkentsék egymással szemben érvényesített kereskedelmi korlátozásaikat - emlékeztetett a diplomata.

Motor

Ennek nyomán a kereskedelem vált a világgazdaság motorjává, és a Liu úgy látja, hogy a WTO működésének minden gondja ellenére képes betölteni azt a fórum szerepet a globális kereskedelemben, amelyet eddig ellátott. Ezzel egyfajta bástyája lehet a világgazdasági növekedés és a liberalizált világkereskedelem megóvásáért folytatott harcnak.

Az Smoot-Hawley-törvény, amelyet az USA-ban 1930-ban fogadtak el, az importvámok emelésével próbálta megóvni az amerikai vállalatok hazai piacát és a munkahelyeket. A jogszabály alkotói azt hiték, hogy ezzel növekedhetnek a kormányzati bevételek is. Ehelyett megágyaztak a Nagy Depressziónak -írja a kínai nagykövet.

Az USA GDP-je 1933-ban 45 százalékkal volt az 1929-es szint alatt, a kereskedelem hozzájárulása a bruttó hazai termékhez 11 százalékról 6,6 százalékra csökkent.

Protekcionista

A Trump-adminisztráció Kína-ellenes protekcionista intézkedéseinek bejelentése nyomán az USA vezető tőzsdéje ezermilliárd dolláros veszteséget szenvedett el, és a káros hatás az ázsiai és az európai értékpapírpiacokon is érezhető volt. A történelmi tapasztalat mellett ezek a fejlemények is rámutatnak arra, hogy egy kereskedelmi háborúnak nem lehet győztese.

Kína 2001-es WTO-csatlakozása óta átlag 15,3 százalékról 9,8 százalékra mérsékelte vámtarifáit. A feldolgozóipari szektor területén 50 korlátozást oldott fel és 120 szolgáltatási ágazatot nyitott meg a külföldiek előtt különböző mértékben. Jelenleg 124 ország legnagyobb külkereskedelmi partnere.

Vállvetve

Az Egyesült Királyság és Európa a kereskedelem liberalizálása és a multilaterális gazdasági kapcsolatok támogatója, akárcsak Kína, amelynek vezetése nemrégiben megerősítette ezt az elkötelezettségét. Franciaország, Németország és az Egyesült Királyság is hangot adott aggodalmainak az USA vámintézkedéseivel kapcsolatban.

Ugyanakkor ahogy a mondás tartja: egy (vagy néhány) fecske nem csinál nyarat. A Liu Hsziao-ming azt ajánlja Európa vezető országainak, hogy a nemzetközi kereskedelem védelme érdekében Kína mellé állva vállt vállnak vetve lépjenek fel.

A fotó forrása: Shutterstock