Folyamatosan erősödik a feszültség Észak-Korea és az Egyesült Államok között azt megelőzően, hogy a sztálinista rezsim várhatóan újabb atomkísérletet hajt végre a hét végén - írta a Business Insider. Az NBC News hírszerzési forrásokból úgy értesült, hogy az USA kész hagyományos fegyverekkel megelőző csapást mérni hadihajóiról, hogy megakadályozza a tesztet.

Az amerikai haditengerészet két olyan rombolót is az észak-koreai partok elé vezényelt, amely képes az országot elérő cirkáló rakéták útnak indítására. Ugyanilyen fegyvereket vetettek be a múlt héten a szíriai kormány kezén lévő légitámaszpont ellen.

Inkább utána

Steve Herman, a Voice of America washingtoni irodájának vezetője kételkedik a megelőző csapás lehetőségében, valószínűbbnek tartja a megtorlást, ha Észak-Koreában újabb tesztet hajtanak végre nukleáris fegyverekkel.

Jennifer Griffin a Fox News biztonsági ügyekkel foglalkozó szakírója twitterüzenetekben jelezte, hogy a Pentagonból származó cáfolata szerint az USA hadügyminisztériumában kacsának, őrültségnek tarják NBC News hírét.

Akár igaz a sajtóorgánumnak kiszivárogtatott hír, akár nem, az biztos, hogy számos jele van egy újabb atomtesztnek. Ez lenne a hatodik észak-koreai föld alatti nukleáris robbantás. A John Hopkins University műholdfelvételei nagy mozgást mutatnak az országnak azon a területén, ahol a kísérleteket végre akarják hajtani.

Kínai figyelmeztetés

Hivatalos amerikai források szerint pénteken vagy szombaton robbanthatnak. Korábban is előfordult, hogy látványos eseményt időzítettek Kim Ir Szen, a sztálinista állam alapítója április 15-ei születésnapjára. Például 2012-ben ezen a napon (a 100 éves évfordulón) nagy hatótávolságú rakétát lőttek fel.

A feszültség növekedése nem kerülte el a pekingi vezetés figyelmét. Vang Ji kínai külügyminiszter arról beszélt a Reutersnek, hogy katonai eszközökkel nem lehet megoldani Észak-Korea problémáját. Akárki is élezi ki a konfliktust ebben a régióban, vállalnia kell a történelmi felelősséget tetteiért - tette hozzá vészjóslóan.

Megmagyarázhatatlan fordulat

Sajátos hátteret az Észak-Korea körüli feszültségnek, hogy Donald Trump amerikai elnök az elmúlt héten visszavonta egyik legkarakterisztikusabb választási ígéretét, nevezetesen, hogy kormánya valutaárfolyam-manipulátornak fogja minősíteni Kínát. Ezt úgy tette meg a Wall Street Journak adott interjújában, hogy április első napjaiban még megerősítette az elnökválasztási kampányban unalomig ismételt tételt.

Glenn Beck ismert amerikai televíziós és rádiós újságíró, véleményformáló ennek alapján súlyos kétséget fogalmazott meg. Trumppal kapcsolatban az volt a legnagyobb félelme, hogy elnökként folytatja, a kampányban elkezdett, mindent felforgató politikáját, ám ez szerencsére nem teljesült - mondta a CNN-nek nyilatkozva.

Kicsoda Donald Trump?

A Kínával szembeni vádjának visszavonása, amelyet további kampánykijelentéseinek sutba dobásával egészített ki - például az Export-Import Bankot már nem tartja az uram-bátyám kapitalizmus intézményének -, egyszerűen megváltoztatja az elnök karakterét. Kezd olyan lenni, mint egy átlagos republikánus politikus, aki eleve úgy beszél sok mindenről, hogy ő is és hallgatósága is tudja: nem kell komolyan venni, amit mond.

Trump esetén ez azért gond, mert immáron nem tudható, hogy kicsoda is ő valójában. Az a radikális, de következetes ígéreteket megfogalmazó, félamatőr politikus, akinek a kampányban mutatta magát, vagy egy a sok vérprofi politikus közül, akinek a tetteit kell figyelmi, nem azt, amit mond.

Mi lesz itt?

Beck szerint ez arra utal, hogy Trumpnak nincs önálló tartása, következetes politikai irányultsága, megbízható erkölcsi iránytűje. Mindig arra mozdul, amerre sikert remél (vagy legalább elkerülheti a kudarcot). Ez nagyon veszélyes lehet, ha az USA-ban rosszra fordulnak a dolgok a gazdaságban vagy a világpolitikában felerősödik a bizonytalanság. A válságok kezelése nem kínált sikert, így egy olyan embernek, akinek erre mutat az iránytűje, döntésképtelenné válhat.