Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

"Sértődött reakciókkal Európa csak saját magában tesz kárt, és csak saját széthullását segíti elő" - figyelmeztetett az ifo igazgatója neves nemzetközi közgazdászok részvételével rendezett "15. Munich Economic Summit" fórumon tartott beszédében csütörtökön. Ilyet tenni "történelmi jelentőségű hiba lenne" - tette hozzá.

Clemens Fuest számos vezető közgazdász és politikai döntéshozó álláspontjával szemben védelmébe vette London törekvését arra, hogy csak a jövőbeni viszonyokról folytatott tárgyalásokat és megállapodást követően jelentse be hivatalosan is kilépési szándékát az Európai Unióból. Egyes európai politikusok ugyanis saját gazdasági és politikai érdekeiket szem előtt tartva Nagy-Britannia elszigetelésére törekednek, csak hogy elrettentsenek másokat a brit példa követésétől - mondta.

Ha Svájccal ment, a britekkel is menni fog

Ha Svájccal meg lehetett állapodni, akkor Nagy-Britanniával is meg lehet arról, meddig érdemes elmenni a bevándorlás vagy a belső piac elérhetőségének a korlátozásában - fejtette ki. "Ezeket a tárgyalásokat pedig habzó száj nélkül is le lehetne folytatni" - fogalmazott, megjegyezve, hogy a keménykedés csak árt Németországnak és Európának is.

"Itt senkinek nem habzik a szája, és szó sincs semmiféle büntetőexpedícióról" - vetette ellen Michael Hüther, a kölni Institut der deutschen Wirtschaft gazdaságkutató intézet igazgatója. Komolyan vesszük a britek döntését, hogy ki akarnak lépni az unióból - mondta.

Erről nem tárgyalunk

A négy alapvető szabadságról azonban nem tárgyalunk, aki a javak, szolgáltatások és tőke szabad áramlásában részt akar venni, annak a személyek szabad mozgását is biztosítania kell - szögezte le. Aki egyoldalúan korlátozná bármelyiket, az robbanásveszélyes helyzetet teremtene, mivel mások is követhetnék a példáját - figyelmeztetett.

Az uniós jog nem engedi meg, hogy először tárgyaljunk a kilépési feltételekről, és csak aztán jelentsük be kilépési szándékunkat - mutatott rá Michael Hüther, megjegyezve, hogy a svájci analógia egyáltalán nem alkalmazható a britekre.