Az Európai Unió kihívást intéz Theresa May brit miniszterelnökkel szemben azzal a megállapodástervezettel, amely rögzíti az Egyesült Királyság és az EU válásának feltételeit - írta a Bloomberg. Az uniós javaslat ugyanis egész egyszerűen figyelmen kívül hagyja a londoni kormány bizonyos elvárásait.

Az EU elővezeti elképzeléseit arról, milyen jogi feltételekkel kellene az Egyesült Királyságnak alig egy év múlva kilépnie az Európai Unióból, illetve milyen átmeneti periódusnak kellene követnie ezt. Egy német tisztviselő azt mondta a Bloombergnek, hogy a 27 EU-tagállam elutasítja azt a lehetőséget, hogy az átmeneti időszak két évnél hosszabb legyen. Ezt a lehetőséget korábban May vetette fel.

Kritikus kérdés

A dokumentum várhatóan nem tartalmaz kompromisszumos javaslatot az észak-ír-ír határ ügyében. Ez a brit kilépés egyik kritikus pontja, ugyanis, ha Nagy-Britannia a kormány elképzelése szerint elhagyná az egységes európai piacot és a vámuniót, akkor a jelenleg jelképes határ valóságossá válna, ami társadalmi robbanással fenyeget Észak-Írországban és Írországban.

Egy vezető brit diplomata ezzel kapcsolatban megjegyezte a hírügynökségnek: úgy látja, a válási szerződés uniós tervezete nem arra törekszik, hogy mindkét fél álláspontját tükrözze, valamiféle egyensúlyra törekedve, hanem ehelyett az EU tárgyalási pozícióit rögzíti.

Európai joghatóság

A legkeményebb vitát várhatóan azzal szítja majd az uniós javaslat, hogy az EU fenn kívánja tartani az Európai Bíróság joghatóságát a felek viszonyában a brexit után is - tudta meg a Financial Times. Ezt elutasítja a londoni kormány, a brexit elszánt hívei pedig úgy látják, hogy az európai jogszolgáltatás fenntartása esetén az Egyesült Királyság az EU "vazallus államává" válna.

Brüssszel azzal indokolja a joghatóság meghatározatlan időre szóló fenntartását, hogy számos ügy rendezése akár egy évtizedet is igénybe vehet. Ilyen az úgynevezett lelépési pénz, azaz annak a 40-45 milliárd eurónak a kifizetése, amellyel az Egyesült Királyság korábbi jogi kötelezettségvállalásai alapján tartozik az EU-nak.

Hiányzó részletek

Uniós diplomaták szerint a brüsszeli tárgyaló delegáció azért fogalmazta meg a saját javaslatát, mert a brit kormány nem állt elő részletes elképzeléssel a kilépés feltételeit illetően. Például nem világos hogyan akarja összeegyeztetni az összeegyeztethetetlent: a kemény brexitet és az ír-észak-ír határ puhaságának fenntartását.

Az uniós javaslatot szerdán hozzák nyilvánosságra. Ezt követően pénteken Theresa May beszédet mond, amelyben ismertetnie kellene kormánya javaslatait a válással kapcsolatban. A felek egyetértenek abban, hogy a szerződést jövő októberig le kellene tárgyalniuk, hogy az uniós tagállamoknak még a 2019. március végi brit kilépés előtt legyen idejük szavazni a válási szerződésről.

Összeállt az ellenzék

May beszédére súlyos árnyékot vet, hogy pártja, a konzervatívok EU-párti parlamenti képviselői közölték: készek összefogni a Munkáspárttal annak érdekében, hogy az Egyesült Királyság bennmaradjon az EU-s vámunióban (amely egyébként megoldást kínál az ír határ kérdésére is) - írta a Financial Times. A Munkáspárt korábban elszánt brexitpárti tagjai is elfogadják ezt az álláspontot, amelyet Jeremy Corbyn pártelnök vázolt fel hétfői beszédében.

A munkáspárti és konzervatív képviselők mellé felsorakozhatnak a Skót Nemzeti Párt és Liberális Demokraták honatyái. Így ez az elképzelés - szemben a kormánnyal és kemény brexitet szorgalmazó tory képviselőkkel - többségbe kerülhet a brit parlamentben. A vámunió fenntartását támogatják a gazdasági kapcsolatok szétzilálása ellen lobbizó üzleti szervezetek is. Az EU hajlandó tárgyalni erről a forgatókönyvről.

A fotó forrása: Shutterstock