Petro Porosenko, Ukrajna államfője ígéretet tett arra, hogy népszavazást fog kiírni az ország NATO-tagságáról - adta hírül a Moscow Times. A Berliner Morgenpostnak adott interjújában azzal indokolta kezdeményezését, hogy az ukránok többsége támogatja Ukrajna belépését a nyugati katonai szövetségbe.

Négy évvel ezelőtt csak a lakosság 16 százaléka gondolta úgy, hogy előnyös lenne Ukrajnának a NATO-tagság, míg jelenleg 54 százalék ez az arány - fejtegette. Porosenko letette a főesküt, hogy minden tőle telhetőt megtesz országa csatlakozása érdekében, ha a referendumon az emberek többsége emellett teszi le a voksát.

Feszültség

Az államfő nyilatkozatával egyidejűleg jelent meg az a hír, miszerint a NATO tisztviselői elhalasztották tervezett február eleji találkozójukat az ukrán kollégáikkal, mert nem akarják "provokálni" az orosz vezetést. Moszkva enyhén szólva kategorikusan ellenzi, hogy a NATO földrajzilag közelebb kerüljön Oroszország határaihoz.

A felek viszonya újra nagyon feszült, miután kiújultak a harcok Délkelet-Ukrajnában, ahol a Moszkva támogatását élvező oroszbarát szeparatisták kiszakították az ország egy részét a kijevi kormány ellenőrzése alól. A felek egymást vádolják a nehéztüzérség bevetéséért egymás ellen. A nehézfegyverek alkalmazását tiltja a Minszkben 2015-ben megkötött tűzszüneti egyezmény.

Nem fog menni

Ha az ukránok a NATO-csatlakozás mellett döntenének egy esetleges jövendő népszavazáson, akkor sincs sok esélye Ukrajna belépésének. A 2008-as grúz háború óta a NATO vonakodik bármely országot biztatni a csatlakozás lehetőségével. (Akkor a grúzok megpróbálták visszafoglalni az országról de facto leszakadt oroszbarát területeket, amit az orosz hadsereg visszavert és bevonult Grúziába, majd visszavonta csapatait - a szerk.)

Néhány éve Ukrajna kérte a felvételét a NATO-ba, majd úgy döntött, hogy kívül marad a katonai blokkokon, most pedig elkezdte a felkészülést azzal a céllal, hogy később belép a katonai szervezetbe - emlékeztetett Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára. Ha és amikor benyújtják a kérelmet, mérlegelni fogjuk az abban foglaltakat - tette hozzá.