Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Európában a járművek üzemanyagában lévő etanol felhasználásával tízezer tonna gabona megy veszendőbe minden áldott nap, amiből 15 millió kenyérveknit lehetne sütni - írja saját felmérésére  hivatkozva az egyik legnagyobb környezetvédelemmel és fenntartható közlekedéssel foglalkozó európai szervezet, a Transport & Environment. A cikk szerint a bioüzemanyag-lobbi törekvése a termelése növelésére immorális olyan időkben, amikor a világon élelmiszerhiányra kell készülnünk.

Ha a gabonát kivonnák a bioüzemanyagok gyártásából, akkor pótolni lehetne a világpiacról kieső ukrán búza ötödét - derül ki a tanulmányból. Az olyan országokban, mint például Egyiptom, amely búzaszükséglete 60 százalékát Ukrajnából és Oroszországból szerzi be, ez a többlet emberek életét mentheti meg.

Ezért számos európai civil szervezet, köztük a T&E felszólította a kormányokat, hogy azonnal állítsák le az élelmiszer-alapanyagok felhasználását bioüzemanyagok gyártására. Az emberek biztonságos energiaellátása nem mehet a biztonságos élelmiszer-ellátás rovására, ami hozzájárul az utóbbiak árának elszállásához. A bioüzemanyag-lobbi szerint az orosz energiahordozókat részben bioüzemanyagokkal lehetne kiváltani, ám számítások szerint az európai termőterületek tíz százalékának erre fordításával is csak hét százaléknyi orosz energiahordozó-importot lehetnek kiváltani.

Az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.