Hadházy Ákos Facebook-posztjában kanadai adatokkal hasonlította össze a magyar beszerzésről tudható, meglehetősen hiányos információkat. A magyar Külügyminisztérium ugyanis nem hozta nyilvánosságra, hogy pontosan mennyi lélegeztetőgépet szereztek be, milyen áron és azok milyen típusúak voltak.

A posztjában azt írja: Kanada 1,147 milliárd kanadai dollárért, azaz körülbelül 265 milliárd forintért vásárolt összesen 59 ezer lélegeztetőgépet, szemben a magyar 350 milliárd forintos összkiadással és 16 500 darab lélegeztetőgéppel. Ez azt jelenti, hogy Kanada készülékenként körülbelül 6,6 millió forintnak megfelelő összeget költött, míg Magyarország 21 millió forintot.

QP | Quality Placement

Hadházy megjegyzi, hogy mindezt úgy, hogy Kanada egy 37,8 millió fős ország, szemben a 9,8 millió fős lakosságú Magyarországgal. Ezek alapján Kanada 10 millió lakosra számolva rendelt 10 ezer készüléket, míg Magyarország 16 500-at.

A független képviselő hozzáteszi, hogy a gépek nagy része ráadásul kanadai vagy egyéb nyugati készülék, kínai csak jóval kevesebb, míg Magyarország kizárólag kínai készülékeket vásárolt, nem beszélve arról, hogy a beszerzést komoly szervezetek, cégek és szaktekintélyek végezték, míg Magyarországon fürkészeknek és portyázóknak nevezett, többnyire semmiből létrehozott kamu cégek.

Hadházy ezek alapján úgy véli: "egyértelműen látszik, hogy a kormány hazudik, amikor azzal magyarázza a többszörös túlárazást, hogy nagy mennyiségben kellett vásárolni és a tavaszi árak ilyen magasak voltak." A politikus szerint a kanadai példa azt is mutatja, hogy a nagy mennyiség sem indokolta a horribilis túlárazást.

A képviselő továbbá hozzáteszi, hogy a kanadai kormányt is sokan kritizálják azért, hogy túl sok készüléket rendelt. "A kritikusok szerint a magyarnál sokkal jobb kanadai egészségügyben sincs elegendő személyzet ennyi gép kiszolgálására. Azonban a magyar kormány ezen is bőven túltesz, lakosságarányosan több mint másfélszer annyit lélegeztetőgépet vett, háromszoros egységáron, mint a sokkal gazdagabb Kanada. Erre az őrültségre és gazemberségre egyszerűen nincs magyarázat. Ez bűncselekmény" - fogalmaz a képviselő.

Hadházy megjegyzi, hogy a "lélegeztetőgép-panama nagyságrendekben előzi a legtöbb gigantikus lopást (a négyes metrót is), de nem csak az összeg miatt az egyik legsúlyosabb korrupciós ügy, hanem a témája szerint is".

Az USA is olcsóbban vett gépeket

Korábban arról is írtunk, hogy még az Egyesült Államok is jóval olcsóbban jutott 140 ezer géphez, mint a magyar kormány. Az Egyesült Államok kormánya csaknem 3 milliárd dollárért vásárolt 140 ezer lélegeztetőgépeket, vagyis a 890 milliárd forintnyi teljes kiadással a gépek darabját 6,35 millió forintos átlagáron sikerült megvásárolni. Az amerikai sztori annyiban hasonlít a magyarhoz, hogy a gépek egy részét alkalmatlannak tartották a covidos betegek ellátására.