Az orosz hadsereg rakétacsapást hajtott végre az Ukrajna keleti részén fekvő Dnyipro ellen - közölte kedden Borisz Filatov, a város polgármestere. A városban és a megyében megszólaltak a légoltalmi szirénák. A beszámoló szerint rakétaroncsdarabok zuhantak lakóházakra. Részleteket későbbre ígért, mondván, hogy meg kell várni a katonai igazgatás jelentését. Arra kért minden lakost, hogy maradjon az óvóhelyen.

Az úgyszintén a keleti országrészben lévő Harkivot is megint orosz támadás érte. Ihor Terehov polgármester a Telegram üzenetküldő alkalmazáson azt írta, hogy a város ugyanazon kerületét kétszer is lőtték kedden az orosz csapatok. Az első, reggeli tüzérségi csapáskor egy lakóházat találtak el, személyi sérülés azonban nem történt. A légiriadót a megyeszékhelyen és a régióban helyi idő szerint délután két óra előtt lefújták.

Dmitro Orlov, az orosz megszállás alá került Enerhodar polgárestere a Telegramon arról adott hírt, hogy a hétfői tűzpárbajban megsebesült a zaporizzsjai atomerőmű egyik dolgozója, és kórházba szállítása után meghalt. Hétfőn a zaporizzsjai atomerőmű közelében orosz katonák gépkarabélyokkal rálőttek egy taxiként működő személyautóra - emlékeztetett az Ukrajinszka Pravda. Az incidensben az autó sofőrje a helyszínen életét vesztette. A taxi 24 éves utasa - aki kórházba szállítása után halt meg - az atomerőmű hőautomatizálási és mérőműhelyének egyik szerelője volt.

Az ukrán hírportál visszautalt arra, hogy a washingtoni Hadtudományi Intézet (ISW) korábbi előrejelzése szerint Moszkva igyekszik megteremteni annak feltételeit, hogy Ukrajnát vádolhassák a zaporizzsjai atomerőmű megtámadásával.

Közben a függetlenséget ünnepli Ukrajna

Volodimir Zelenszkij az ukrán nemzeti zászló napja alkalmából Kijevben tartott ünnepélyes zászlófelvonáson kijelentette, hogy az ukrán állam lobogója "örökre visszatér minden ideiglenesen megszállt területre".

"Soha nem ismerünk el idegen színeket földünkön és égboltunkon. Ukrajna kék-sárga zászlaja ismét ott lobog majd, ahol igazságosan lennie kell: Ukrajna valamennyi ideiglenesen megszállt városában és falvában. Örökké lengeni fog. Melitopolban a Győzelem tér felett, ahol nem lehet zászlója azoknak, akik elveszítik ezt a háborút. Herszonban, a Szabadság téren nem lehet zászlója azoknak, akik nem tudják, mi a szabadság" - fogalmazott az elnök. Felsorolta továbbá az Oroszország által még 2014-ben önkényesen bekebelezett Krím félsziget több nagyvárosát is, ahol - mint mondta - az ukrán és a krími tatár zászlók fognak lobogni, mert "bárhogyan is próbálja valaki eltorzítani a történelmet, történelmileg ezek a színek kapcsolódnak a Krímhez" - emelte ki.

Közben a Jevropejszka Pravda közlése szerint megérkezett Ukrajnába Andrzej Duda lengyel elnök, aki a tervek szerint Zelenszkijjel folytat megbeszéléseket.

Olekszij Danyilov, a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára a Twitteren azt állította, hogy Oroszországban csökken a háború támogatottsága, ezért az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) terrortámadások sorozatát tervelte ki az Oroszországi Föderáció területén, amelyekben civileknek kell tömegesen áldozatul esniük. Szerinte a Kreml "ideológusának", Alekszandr Duginnak a lánya volt az első ebben a sorban. "Ukrajna Oroszországgal ellentétben nem harcol civilek ellen" - szögezte le. "Nekünk ez a személy nem volt fontos, ezt a gyilkosságot az FSZB követte el, és most azt próbálja bizonygatni, hogy a mieink tették. Mi nem így dolgozunk. Vannak sokkal fontosabb feladataink, amelyeket a fiaink végeznek. Semmi közünk ennek a nőnek a felrobbantásához, ez az orosz különleges szolgálatok munkája" - fejtette ki az ukrán 24-es tévécsatorna műsorában.

Az ENSZ a mariupoli foglyokért aggódik

Az ENSZ genfi emberi jogi hivatala aggodalmának adott hangot kedden a mariupoli ukrán hadifoglyok oroszbarát hatóságok által tervezett bírósági perével kapcsolatban, amelyekre akár napokon belül sor kerülhet, és ami az ENSZ hivatala szerint önmagában is háborús bűncselekményt valósíthat meg.

 

Az oroszbarát mariupoli hatóságok fémketreceket állítanak fel a mariupoli filharmonikus zenekar nagytermében az általuk "nemzetközi törvényszéknek" nevezett intézmény létrehozásának részeként - közölte Ravina Shamdasani, az ENSZ emberi jogi főbiztosi hivatalának (OHCHR) szóvivője.

Amennyiben szándékosan megfosztják a hadifoglyokat a tisztességes bírósági eljáráshoz való joguktól, az már önmagában háborús bűnök elkövetését jelenti Oroszország részéről, tette hozzá a szóvivő, mivel a genfi konvenció értelmében az ukrajnai hadifoglyokat is megilleti a jogi védelem.

Shamdasani kifejtette, hogy az OHCHR korábban akkor is aggodalmának adott hangot, amikor Ukrajna állított orosz hadifoglyokat hadbíróság elé, és láthatóan olyan személyeket is elítéltek, akik csak részt vettek az ellenséges katonai tevékenységben.

A kelet-ukrajnai donyecki régió Oroszország által támogatott szeparatista "népköztársaságának" közigazgatási vezetője augusztus elején bejelentette, hogy még a nyár vége előtt megtartják az ukrajnai Azov ezred elfogott tagjainak bírósági perét.

Mariupol városát hónapokon át ostromolták az orosz csapatok, miközben az ukrajnai nemzeti gárda részét képező Azov ezred harcosai igyekeztek visszaverni a megszálló orosz csapatok támadását.

Miután heteken át harcoltak a hatalmas mariupoli acélkohászati létesítmény alatti bunkerekben és alagutakban, az Azov ezred harcosai végül májusban megadták magukat.

Shamdasani megerősítette, hogy az OHCHR-nek több tucat ellenőre dolgozik Ukrajnában, akik nem kaptak engedélyt, hogy meglátogassák a hadifoglyokat, és nem számítanak arra, hogy a tervezett bírósági eljáráson részt vehetnek.

"Aggódunk amiatt, hogy a független ellenőröket nem engedték személyesen felkeresni a hadifoglyokat, akik így ki vannak téve annak, hogy kínzással csikarjanak ki belőlük beismerő vallomást" - tette hozzá a szóvivő.

Oroszország tagadja, hogy csapatai kínzást vagy másfajta erőszakot alkalmaznának a hadifoglyokkal szemben.