Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az ukrán haderők tüzérei szakszerűen eltaláltak néhány célpontot, ukrán területen lévő ellenségünk katonai célpontjait - írta a Telegram alkalmazásban Valerij Zaluzsnyij tábornok. Az orosz erők megpróbálják déli irányból körülzárni a kelet-ukrajnai Luhanszk megyében Liszicsanszkot - közölte szombaton az MTI szerint a megye közigazgatási vezetője, Szerhij Hajdaj.

Liszicsanszk Szeverodoneckkel szomszédos, a Donyec folyó déli partján fekszik. Északi szomszédjából több hete tartó heves harcok után az ukrán erők kénytelenek voltak megkezdeni a visszavonulást. Az orosz támadások következtében Szeverodoneck nagy része romba dőlt, a százezres lakosság tízezer főre csökkent. Több ukrán katona az Azot vegyiüzembe ásta be magát, mintegy 500 polgári személlyel együtt.

Mintegy ezer kilométerrel nyugatabbra, a Lviv megyei Javorivban négy orosz rakéta eltalált egy "katonai létesítményt" - közölte a megyei kormányzó. Makszim Kozickij további részleteket nem közölt a célpontról.

Szombat reggel mintegy harminc rakéta csapódott be a közép-ukrajnai Zsitomir megyében, egy ukrán katona meghalt - közölte Vitalij Bucsenko kormányzó.

Északon mintegy húsz rakétát lőttek ki fehérorosz területről Csernyihiv megyére - közölte az ukrán hadsereg.

Lengyeleket is megöltek

Az orosz védelmi minisztérium szombati közleménye szerint a kelet-ukrajnai harcokban "akár nyolcvan" lengyel zsoldost, húsz páncélost és nyolc Grad típusú rakéta-sorozatvetőt semmisítettek meg az orosz erők a Donyeck megyei Kosztyantinyivkában lévő Megatex horganygyár ellen végrehajtott nagy pontosságú csapásokban - írta a Portfolio az MTI-re hivatkozva. A bejelentést az AFP francia hírügynökség szerint nem lehetett független forrásból megerősíteni.

A közlemény szerint egyetlen nap alatt "több mint háromszáz ukrán katonát és külföldi zsoldost öltek meg és harmincöt nehézfegyvert semmisítettek meg a dél-ukrajnai Mikolajivban".

Igor Konasenkov vezérőrnagy, a tárca szóvivője szombati sajtótájékoztatóján közölte, hogy a légierő, a rakétaegységek és a tüzérség egy nap alatt több mint hétszáznyolcvan ukrán "nacionalistát" ártalmatlanított.

Boris Johnson brit miniszterelnök attól tart, hogy a háború európai gazdasági következményei miatt Ukrajnára olyan, Oroszországgal kötendő békeszerződést akarnak rákényszeríteni, amely nem áll az érdekében. "Túl sok ország hangoztatja, hogy felesleges egy európai háború, és így növekszik majd a nyomás, hogy az ukránokat egy rossz békére sarkallják, esetleg kényszerítsék" - mondta a brit kormányfő újságírók előtt a ruandai fővárosban, Kigaliban, ahol a brit Nemzetközösség csúcstalálkozóján vesz részt.
Johnson szerint ha Vlagyimir Putyin orosz elnök egy ilyen utat kényszeríthetne Ukrajnára, annak a következményei veszélyesek lennének a nemzetközi biztonságra és "hosszú távú gazdasági katasztrófát" jelentenének.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a Bild am Sonntag német lapban szombaton megjelent interjúban kijelentette, hogy Németországnak és más nyugati országoknak gyorsítaniuk kell a nehézfegyverek szállítását Ukrajnának, amelynek sürgős szüksége van rakéta-sorozatvetőkre és 155 milliméter kaliberű tüzérségi eszközökre.