Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Eszerint a GDP 2,2 százalékát fordítja a világ hadikiadásokra, Ázsiában ijesztő mértékben fegyverkeznek az államok. Az intézet becslése szerint a védelmi célú kiadások globálisan 1822 milliárd dollárt tettek ki 2018-ban, ami 2,6 százalékos növekedés az előző évhez képest. Ez az összeg a világ népességével számolva, fejenként 239 dollárra jön ki - írta az MTI híre alapján az Index.

Továbbra is az Egyesült Államok maradt a védelmi célokra legtöbbet költő ország 649 milliárd dollárral. Ez az összeg több mint 4 százalékos emelkedés 2017-hez viszonyítva, elsősorban a Trump-kormányzat által elindított új fegyverfejlesztési programok következtében. Az USA költései adták a 2018-as globális katonai kiadások 36 százalékát, és majdnem akkora összegre rúgtak, mint a sorban utána következő nyolc ország együttes katonai kiadásai.

A lista második helyén Kína áll, 250 milliárd dollárral, Szaúd-Arábia továbbra is a 3. helyet foglalja el 67,6 milliárd dollárral. A 4-5. helyet a kiadásait ötödik egymást követő évben növelő India, valamint Franciaország foglalja el.

Oroszország a hatodik helyre csúszott vissza 61,4 milliárd dollárnak megfelelő katonai költéseivel, és ezzel 2006 óta először került ki az első ötből. A csökkenés összefüggésben lehet a kelet-ukrajnai konfliktusban játszott orosz szerep miatt 2014 óta hozott nyugati szankciókkal. A lista első tíz helyezettje között még Nagy-Britannia, Németország, Japán és Dél-Korea található.