A kormány közlése szerint véget vetett a haiti rendőrség annak a blokádnak, amelyet szeptember óta tartottak fenn fegyveres bandák az ország fő üzemanyag-termináljánál. A helyi idő szerint csütörtökön kiadott közlemény szerint a humanitárius válsághoz vezető hiány után hétfőtől már kapható lesz az üzemanyag.

A G9 néven ismert bandák egy csoportja szeptemberben vette át az irányítást a varreux-i terminál bejáratánál, ezzel a szigetország benzin és gázolaj nélkül maradt. Ez arra késztette az ENSZ-t, hogy megvitassák, küldjenek-e munkacsoportot a létesítmény újranyitására. Október közepén Kanada és az Egyesült Államok is beszállt a helyzet megoldásába: katonai repülőgépeken taktikai- és páncélozottjármű-szállítmányokat küldtek az ország fővárosába, hogy ezzel is támogassák a helyi rendőrséget a fegyveres bandák elleni harcban

Ariel Henry miniszterelnök hivatala most közleményben gratulált a haiti rendőrségnek "szakértelméért, amelyet a fegyveresek által megszállt varreux-i terminál visszavételekor tanúsított". Áldozatokról nem esett szó a közleményben. A Reuters korábban úgy értesült más forrásokból, hogy a bandák elleni nagyszabású rendőri akció lövöldözésbe torkollott.