Tízéves összevetésben nézve a hajléktalanok száma hetven százalékkal nőtt az EU-ban, jelenleg 700 ezer embernek nincs otthona - írja a Magyar Hang. Az Európai Parlament néhány nappal ezelőtt elfogadott egy állásfoglalást, amelyben ezzel a témával foglalkoznak. Tervekből ezen a téren sincs hiány, az EP felszólította az Európai Bizottságot és a tagállamokat, hogy 2030-ra szüntessék meg a hajléktalanságot az EU-ban.

A küldetés lehetetlennek tűnik, mert a hajléktalanok számának előbb említett növekedése még az előző gazdasági válságnak, illetve az azt követő kormányzati megszorításoknak tudható be. Vagyis a következő időszakban egy annál sokkal súlyosabb válság, a koronavírus-járvány hatásaival is számolni kell majd ezen a téren.

Hogy ez pontosan számokban kifejezve mit jelent majd, azt nem lehet tudni. Az viszont tény, hogy a jelenlegi 700 ezer hajléktalan közel fele (337 ezer) Németországban él. A magyar adat - hivatalosan, a valóság ennél alighanem szomorúbb - 8568 személy.

Az Európai Unió 2008-ban nagyvonalúan azt a célt tűzte ki, hogy 2020-ig csökkenjen 20 millióval az európai szegények vagy szegénységnek kitettek száma. Ez számszerűen azt jelenti, hogy 116 millió helyett idén 96 millió szegénynek kellene lennie, azonban ennél lényegesen többen vannak, az ismert legfrissebb, 2018-as adatok alapján közel 110 millió emberről van szó.