Mintha nem lenne elég egy, a csőd felé szálló légitársaság, Románia kormánya úgy döntött, hogy beszerez még egyet. Az Állami Vagyonkezelő Hatóság (AAAS) átveszi a Blue Air fapados cég részvényeinek 75 százalékát annak a 300 millió lejes állami kölcsönnek a fejében, melyet 2020-ban nyújtott a vállalatnak - írja a Maszol arra célozva, hogy az állami kézben lévő Tarom légitársaság is súlyosan veszteséges.

A hitelt folyósító állami pénzintézet, az Exim Bank jelezte az akkori kormánynak, hogy a társaság nem fogja tudni visszafizetni a hitelt, azonban ez nem érdekelte az illetékeseket: Ludovic Orban kormányfőt, Florin Cîțu pénzügy- és Lucian Bode szállításügyi minisztert.

A Blue Air állami tulajdonba vételével a kormány lényegében egy 230 millió eurós (94 milliárd forint) hitelállomány boldog tulajdonosának mondhatja majd magát, amihez hozzájön még körülbelül 20 millió (nyolcmilliárd forint), amivel a vállalat azon utasoknak tartozik, akik utóbb törölt járatokra váltottak jegyet.

Nullához közeli esély

A légitársaság gyakorlatilag csődben van, szeptember 6. óta szünetelteti a járatait, s ha akarná sem tudná újraindítani őket, mivel már nincsenek gépei, s személyzet sem azok üzemeltetésére. 2019-ben a Blue Airnek még 1145 alkalmazottja volt, s 72 millió lej (6 milliárd forint) nyereséget ért el. Mostanra négy alkalmazott maradt.

„Nem tudom megmondani, én miniszter vagyok, vegyék fel a kapcsolatot a kommunikációs osztállyal. Nagyon sok adósunk van, miért beszélnék épp a Blue Airről” – hárította el Adrian Câciu a Ziarul Financiar gazdasági napilap megkeresését. A lap arról akart érdeklődni, hogy mihez kezd a kormány a működésképtelen, a csőd szélén álló fapados légitársasággal.

Az állam 15 év alatt a Taromot sem tudta nyereségessé tenné, nullához közeli az esélye annak, hogy a Blue Airt kihúzná a szakadékból.