Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az elmúlt hónapban Spanyolországban, Nagy-Britanniában, Hollandiában és Olaszországban is megállítottak vagy lefoglaltak a hatóságok olyan luxusjachtokat, melyek orosz oligarchákhoz köthetők.

Maldív-szigeteken viszont egyelőre még nem alkalmazták az orosz-ukrán háború kitörése után bevezetett szankciókat annak ellenére, hogy a szigetcsoport vezetői is megszavazták az ENSZ-ben az orosz agressziót elítélő határozatot, ezért a szigetek egyre népszerűbb úti céllá válnak az orosz oligarchák körében- adta hírül a Reuters.

A Maldív-szigetek turisztikai minisztériuma már elkezdte vizsgálni a háború hatásait, hiszen 2021-ben Oroszországból érkezett a második legnagyobb számú turista a szigetekre. Az orosz-ukrán összecsapások kezdete előtt, 2022 januárjában az országba látogató legtöbb külföldi orosz állampolgárságú volt, a katonai konfliktus kitörése után viszont a minisztérium adatai szerint már 70 százalékkal visszaesett az Oroszországból érkezők száma. Nem meglepő tehát, ha a Maldív-szigeteki hatóságok nem akarják büntetni a hozzájuk érkező gazdag oroszokat. 

Miután a milliárdosok között az előkelő 105. helyen szereplő Andrej Melnicsenko jachtjai közül a legnagyobbat – melynek az értéke 578 millió dollár – az olasz rendőrség a közelmúltban lefoglalta, az oligarcha másik luxushajója legutóbb már a Maldív-szigetek partjainál tűnt fel, ahol sokkal kisebb az esélye annak, hogy szankciókkal sújtják. 

Hussain Shameem, a Maldív-szigetek főügyésze szerint azért sem valószínű, hogy a jelenleg a szigetország kikötőjében horgonyzó hat orosz luxusjachtot lefoglalják a helyi hatóságok, mert nincs meg ehhez a megfelelő jogszabályi háttér, és egyébként is maximum akkor lehetne intézkedni a hajókkal kapcsolatban, ha a tulajdonosaik megsértenék a helyi törvényeket, erre viszont nem került sor. 

Az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti