Ha lelkiismeretük ezt nem engedi, Lengyelországban nem kötelezhetők a bolti dolgozók, hogy a karácsony idején árult élő halat megöljék. Aki megtagadja ezt, az ellen nem léphet fel a munkaadója munkaköri vétség címén - írta a Rzeczpospolita. A munkajog ebben az ügyben egyértelmű a lengyeleknél.

A dolgozó lelkiismereti okokra hivatkozva nem csak a kivégzést utasíthatja el, hanem azt is, hogy eladja a frissen elhalálozott állatot. Ugyanakkor ha az ügy bíróság elé kerül, akkor a dolgozónak be kell bizonyítania, hogy olyan hitnek kötelezte el magát, amely lehetetlenné teszi az adott feladat ellátását. Összességében mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a feladatot végrehajtani nem hajlandó alkalmazottnak nem kell félnie attól, hogy emiatt elveszti munkáját, mert egy állat megölése egy üzletben nem fontos feladat.

QP | Quality Placement

Lengyelországban, majdnem mindegyik országos kereskedelmi hálózat szüneteltei az élő ponty eladását. Az intézkedést azzal indokolják, hogy nem akarják meghosszabbítani az állatok szenvedését. Persze üzleti érdekek is szerepet játszanak: egyre több lengyel tartja kegyetlenségnek a halak megölését, ezért csökken ezek értékesítése. Az élő halak eladásától tartózkodó áruházak között van a Lidl, az Aldi, a Tesco és az Auchan is.