A június is borzalmas hónap volt az eurózóna feldolgozóiparában: az 44,8 pontos előzetes becslésnél ugyan némileg jobb lett a Markit 45,1 pontos feldolgozóipari beszerzési menedzserindexe, ám ez még mindig gyors leépülésre utal (az 50 pont választja el növekedésre utaló várakozásokat a visszaeséstől). A részletes adatokban az elemzők legfeljebb annyi pozitívumot találtak, hogy az inflációs nyomás eltűnőben van - sőt, a gyárak értékesítései árai 2010 márciusa óta először változtak negatívan, ami már a defláció veszélyére utal -, ami lehetővé teheti az Európai Központi Banknak, hogy 1 százalékról 0,75 százalékra csökkentse az irányadó kamatlábat. Az viszont korántsem biztos, hogy ennek a növekedés szempontjából érzékelhető hatása lenne.

Olaszországban már a 11-ik, Görögországban pedig a 15-ik egymást követő hónapban mutatott a visszaesést a pmi, de a fociban újra Európa-bajnok Spanyolország jókedvét is elviheti az ipar rohamos zsugorodására utaló 41,1 pontos mutató. Nem jelent már újdonságot, hogy az ipar lendületvesztésére utaló jelek már a korábban jól teljesítő magországokban is érzékelhetőek, a gyengeség azonban tartós: Németországban és Franciaországban is 45 környékén volt a feldolgozóipar konjunktúraindexe.

Különösen nagy gondot jelent, hogy a foglalkoztatottság változását előrejelző részindex tovább zuhant, 47,1 pontról 46,7 pontra. Az európai vállalatok tehát egyre gyorsabban építik le a munkaerőt, aminek a hatása majd csak a most következő hónapok statisztikáiban lesz érzékelhető. Az Eurostat ma tette közzé a májusi munkanélküliségi adatokat; eszerint az európai valutablokkban egy tizedszázalékponttal 11,1 százalékra emelkedett az állástalanok aránya.

A növekevő munkanélküliség és a kontinens-szerte magas adósságállomány viszont visszafogja a fogyasztást, amire a cégek előre készülhetnek - és így még erőteljesebben visszafogják a beruházásaikat, és tovább gyengül a bővülés. A negatív növekedési ütem miatt raádásul relatíve emelkedik az eladósodottság, így bezárul a lefelé vezető spirál az eurózónában.

Korábban közzétették az ázsiai pmi-ket is, amely mind az mind az export, mind a hazai piacok gyengüléséről tanúskodtak. Kínában az állami cégeknek kedvezően torzító hivatalos, valamint a kisebbek cégek felé húzó HSBC pmi is féléves mélypontra esett. A termelés jelentős részét ráadásul nem tudják eladni, hanem csak a készleteket halmozzák fel. Elemzők szerint ez már arra utal, hogy a kínai gazdaság 8 százalék alatti ütemben bővül, amire valamilyen formában élénkítéssel kell válaszolnia a pekingi gazdasági vezetésnek. A kisebb exportgazdaságok - mint a vietnami, a koreai és az indoznéz - mind csökkenő kiviteli megrendelésekkel szembesültek. Az indiai gazdaság kisebbik szektorának számító feldolgozóiparban viszont továbbra is kirobbanó a konjunktúra, a májusi 54,8 pont után 55,0 pontra ugrott.