A legijesztőbb dolog a Halloween-partikban az a hulladékmennyiség, amely a jelmezek elkészítésekor és azok eldobásánál keletkezik. A jelmezek közel 70 százaléka ugyanis polimert tartalmaz, amely a műanyagiparban is nagyon gyakran használt alapanyag.

Évente nagyjából 30 millió brit lakos dönt úgy, hogy belebújik valamilyen félelmetes jelmezbe. Ezzel egy hétvége alatt akár 2 ezer tonna műanyaghulladékot is termelnek minden egyes évben: ez a mennyiség körülbelül 83 millió palack előállításához szükséges műanyagot jelent - írja a One Green Planet.

A lap által ismertetett kutatás szerint ez a mennyiség csak a jelmezek anyagát tartalmazza, ezekhez hozzá kell számolni az extra kiegészítőket is, mint a parókát, dekorációt vagy a testfestékeket. Az összes ünneplő országot tekintve - főleg az Amerikai Egyesült Államokat, ahol a hosszú hagyományra visszatekintő Halloween alkalmával elképesztő mennyiségű édességet is vásárolnak - az összes hulladék felfoghatatlan mennyiséget jelent csupán két nap leforgása alatt - fogalmaznak.

Az elemzés szerint, elkerülhető lenne a felesleges hulladék például úgy, hogy egyre több vásárló jótékonysági vagy használt jelmezeket árusító boltokban vásárolna és természetesen akkor is, ha ezeket saját maguk - műanyagmentesen - készítenék el. 

Arról már korábban az Index is írt, hogy a Halloween közeledtével óriási kereslet mutatkozott a Netflixen futó dél-koreai "Squid Game" sorozatban látott jelmezek iránt. Három általános iskola New Yorkban például már betiltotta ezeket a jelmezeket, mert attól tartottak, hogy a gyerekek erőszakot hirdetnének velük. Az őrület egyébként érezhető módon fellendítette a pandémia miatt válsággal küszködő dél-koreai ruhaipart.