Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Első látásra talán nem tűnik különösebben jelentősnek, hogy Donald Trump tavalyi elnökválasztási kampánycsapatának újabb tagja "bukott le" orosz kapcsolataival, ám az eset rámutat arra, milyen kiterjedt tevékenységet folytatott az orosz titkosszolgálat az USA elnökválasztása körül - írja a Business Insider. Egy alacsonyabb beosztású, szakértő e-mailjei okozták az újabb meglepetést.

George Papadopoulos rövid ideig dolgozott a Trump-kampánynál külpolitikai tanácsadóként. Fél év alatt, 2016. március és szeptember között hat elektronikus levélben ajánlotta fel, hogy összehozza Trumpot orosz vezetőkkel, köztük akár magával Vlagyimir Putyin államfővel is. A viszonylag tapasztalatlan Papadopuolos orosz közvetítőként jellemezte magát.

Öntudatlan balfék?

Nincs bizonyíték arra, hogy a görög származású szakértő tudatosan vett volna részt abban az orosz titkosszolgálati akcióban, amelynek célja a választás befolyásolása volt Trump győzelme érdekében. Akiknek írt, óvakodtak elfogadni ajánlatait. Ugyanakkor ahogy Clint Watts, az FBI különleges ügynöke mondta májusban a szenátus hírszerzési bizottsága előtti meghallgatásán: az egész Trump-kampány öntudatlan segítője volt az oroszok manipulációjának.

Ennek alátámasztására elmondta, hogy maga Trump is felhasználta azokat az eszközöket, amelyeket Moszkva ügynökei adtak a kezébe: az oroszok fabrikálta hamis híreket, vagy az ellenfele környezetéből kilopott e-maileket. További bizonyíték, hogy az elnökjelölthöz közel álló személyek soráráról derült, hogy szóba álltak az oroszok képviselőivel. Közéjük tartozik veje, Jared Kushner, illetve korábbi nemzetbiztonsági tanácsadója, Michael Flynn.

Ismert módszer

Az oroszok a próba-szerencse módszerével dolgoztak: annyi csábot nyújtottak ki Trumpék felé, amennyit csak tudtak, aztán várták, hogy melyikkel érnek el valamit - magyarázza Robert Deitz a belbiztonsági hivatal (NSA) és a CIA volt vezető alkalmazottja. Minden hírszerzési akció alapszabálya, hogy nem költenek sokat az alsóbb szintű szereplőkre, mivel nem sokat várnak tőlük. Ettől még hozhat jó kapást egy ilyen kapcsolat.

Amikor egy titkosszolgálat fel akar használni valakit a saját céljaira, akkor az a legegyszerűbb, ha az alacsonyabb beosztású emberek között néznek szét, akik valahol az "alagsorban, az elektromos kapcsolóteremben" dolgoznak. Papadopoulos viszonylagos tapasztalatlansága megkönnyítette a megkörnyékezését, mert nyilván tetszett neki, hogy azt mondták: tehet egy óriási szívességet a nagyfőnöknek.

Pókháló és arcátlanság

Egy biztos: az oroszok szőttek egy jó nagy hálót - teszi hozzá az előbbiekhez Glenn Carle, a CIA korábbi alkalmazottja. Többféleképpen, egymással párhuzamosan kell rámozdulni a célpontra, majd figyelni kell, melyik, mit hoz. Bármilyen szinten, bármelyik kapcsolat működik, azt ki lehet használni.

Az újabb és újabb kapcsolatok napvilágra kerülése azt bizonyítja, hogy a Kreml kiterjedt akciót folytatott a választás befolyásolására. Igyekezett kapcsolatot építeni olyan személyekkel, akikről feltételezte, hogy szimpatizálnak az oroszokkal, feltörte a demokraták választási bizottságának számítástechnikai rendszerét, hamis hírekkel bombázta az internetet és még az USA választási rendszerénél is bepróbálkozott.

Ami az egészben a legmegdöbbentőbb az az, milyen agresszívan támadtak. A titkosszolgálat a nevéből is adódóan igyekszik láthatatlanul tevékenykedni, ám ez esetben az oroszok tudták, hogy ki fog derülni az ügyködésük, és nem bánták ezt. A szakértők biztosak benne, hogy az elnökválasztás orosz manipulálásával kapcsolatos, folyamatban lévő vizsgálatok még sok-sok új részletre derítenek majd fényt.