Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Michael Ludwig polgármester tegnap egy sajtótájékoztatón bejelentette, hogy Bécs városa hamarosan lehetővé kívánja tenni az 5 és 12 év közötti gyerekek koronavírus elleni oltását is. Ausztriában eddig Magyarországhoz hasonlóan csak a 12 év feletti gyerekek oltása volt engedélyezve, azonban sajtórétesülések szerint egyre több olyan háziorvos akad, akik fiatalabbaknak is hajlandók voltak beadni az oltást.

A Vienna.at értesülései szerint Bécsben eddig mintegy 100 gyerek kaphatta meg ebből a korosztályból az oltást, a megkérdezett gyerekorvosok a lapnak úgy nyilatkoztak, hogy ők olyan esetben adják, ha a gyerek valamilyen okból, más krónikus megbetegedés miatt például veszélyeztetettnek minősül. Az osztrák oltási bizottság egyelőre nem tanácsolja az oltóanyag "off label", azaz engedélytől eltérő használatát, s így komplikáció esetén az azt beadó orvost terheli a felelősség.

Michael Binder, a bécsi polgármester egészségügyi tanácsadójának elmondása szerint a gyerekek oltását november végéig szeretnék lehetővé tenni a bécsi oltóközpontokban. Ugyanakkor az osztrák egészségügyi minisztérium visszafogottan reagált e kezdeményezésre, s arra hívták fel a figyelmet, hogy ők egyelőre akkor tervezik a 12 év alattiak oltását támogatni, ha az oltóanyag megkapja erre az Európai gyógyszerügynökség, az EMA jóváhagyását is.

Eközben az osztrák szövetségi és tartományi vezetők ma tartanak ülést a koronavírus járvány elleni válaszlépésekről. Ausztriában jelenleg egy több fokozatú intézkedési terv van érvényben, amely az intenzív osztályok leterheltségétől teszi függővé a korlátozó intézkedéseket. Az ORF.at értesülései szerint a kormányzat egyelőre ragaszkodna a korábban életbe léptetett több fokozatú tervhez, vannak azonban olyan vélemények is, hogy a mostan intézkedések kezdenek teljesen átláthatatlanná válni, és országosan egységes előírásokra lenne szükség.

Bécs mindenesetre saját hatáskörben jövő hét végétől az eddig érvényes 3G és 2,5G szabályozás helyébe életbe lépteti a vendéglátóipari egységekben a 2G szabályozást. Ez azt jelenti, hogy számos nyilvános helyre már csak az oltottak és a Covid-19-en korábban már átesett emberek léphetnek be, a 48 óránál nem régebbi negatív antigén, illetve a szigorúbb szabályozás szerinti PCR tesztek már nem lesznek elegendőek.

A 12 éven aluli gyereke szülői kérésre történő oltását Szlovákiában már szeptember közepétől lehetővé tették. Ott is elsősorban a valamilyen okból veszélyeztetett gyerekek számára ajánlották az oltást, vagy azoknak, akik családjában veszélyeztetett idősebbek vannak. Az Egyesült Államokban a hét elején kapta meg az engedélyt a Pfizer/Biontech vakcina a 12 év alatti korosztálynak történő beadásra,