Úgy döntöttem, hogy önnek, Benjamin Netanjahu képviselőnek adom a kormányalakítási megbízást. Természetesen nem kerülte el a figyelmemet, hogy Netanjahu képviselő ellen a jeruzsálemi kerületi bíróságon bírósági eljárás folyik, ezt egyáltalán nem bagatellizálom el.

 - mondta Isaac Herzog izraeli elnök.

Szerinte azonban a Legfelsőbb Bíróság már több ítéletben is egyértelműen kifejezte véleményét egy kormányalakítással megbízott Knesszet-tag ellen folyamatban lévő vádemelések ügyében, úgyhogy mindezek fényében, miután jogi akadálya nincs, Netanjahut bízza meg a kormányalakítás feladatával.

A jobboldali-vallásos tömb 64 képviselője támogatta Netanjahu kormányfőjelöltségét, szemben a centrista Van jövő párt élén álló Jaír Lapidot támogató 28 jövendő képviselővel, miközben a többi párt 28 képviselője tartózkodott jelölt megnevezésétől - olvasható a portálon.

Netanjahunak innentől 28 napja van arra, hogy tető alá hozza a koalíciót az ultraortodox (haredi) pártokkal, valamint a radikális jobboldali Vallásos Cionizmus párttal. Az elnöktől Netanjahu kaphat 14 napos hosszabbítást is, de a kormányfő-jelölt azt ígérte, gyorsan meg tudja alakítani kabinetjét.