Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az alacsony növekedés miatt Európában fokozódni fognak a társadalmi és politikai feszültségek, ahogy ez a legutóbbi ciprusi mentőcsomag esetében is látható volt - és amelynek eredményeként végül is mindenki vesztett: a betétesek, a trojka, és az eurózóna vezetése - miután minden remény szertefoszlott azzal kapcsolatban, hogy az eurózónának bármilyen más valós terve lenne a válság kezelésére, mint az eseti megoldások - olvasható a Saxo Bank elemzésében.

Az elemzők arra figyelmeztetnek, hogy a politikai konszenzusokkal vásárolt időből lassan kifutunk, amint a döntéshozókra egyre nagyobb nyomás nehezedik amiatt, hogy a már tolerálhatatlanul magas és tovább növekvő munkanélküliséggel és a gazdasági növekedés hiányával, valamint a gazdaságokat előrébb vivő reformok elmaradásával kezdjenek valamit.

A bank TradingFloor.com-on megjelent második negyedévre vonatkozó elemzésében a főbb eurózónás gazdaságok, az Egyesült Királyság és az USA gazdaságának összehasonlításából kiderül, hogy az USA Olaszország és Spanyolország után a harmadik volt tavaly az állami szektor kiadásainak csökkentésében, míg az Egyesült Királyságban, Franciaországban, és Németországban emelkedtek ezek a kiadások.

A közkiadások visszaesése ellenére a bank folytatódó mérsékelt növekedéssel számol az USA-ban: a tavalyi 2,1 százalék után 2 százalékos ütemmel számolnak 2013-ra, 2014-re pedig 3 százalékos növekedést prognosztizálnak a bank szakértői. Az eurózónában ehhez képest viszont továbbra is a recesszió folytatódásával számolnak az elemzők.

A Saxo Bank szerint az EU gazdasági aktivitása 2013-ban 0,3 százalékkal csökken a tavalyi 0,5 százalékos visszaesés után, miközben a munkanélküliség az idén átlagosan 12 százalék feletti szintre emelkedik. A gazdasági pangás miatt az infláció is mérsékelt marad. Olaszország és Spanyolország gazdasága továbbra is gyengélkedni fog, de a francia gazdaság az, ami a leginkább foglalkoztatja most a bank stratégáit, miután a francia kormány halogatja a szükséges reformok bevezetését.