Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Kabulban lesz Baradar, hogy találkozzon a dzsihadista vezetőkkel és politikusokkal egy inkluzív kormány létrehozása érdekében - mondta az AFP francia hírügynökségnek egy magas rangú tálib tisztviselő. Az elmúlt napokban más tálib vezetőket is láttak az afgán fővárosban, köztük Halil Hakkanit, a világ egyik legkeresettebb terroristáját, akinek kézre kerítéséért az Egyesült Államok ötmillió dolláros vérdíjat tűzött ki.

Tálibbarát közösségi hálózatokon közzétett képek szerint Hakkani találkozott Gulbuddin Hekmatjarral (volt afgán kormányfő, az afgánközi béketárgyalások résztvevője), akit az ország egyik legkegyetlenebb haduraként tartanak számon, és aki az 1992-1996-os polgárháború idején Kabult bombázta. Hekmatjár a tálibok riválisa volt, mielőtt utóbbiak 1996-ban átvették a hatalmat - írja az Euronews uniós hírtelevízió portálja.

Baradar molla 20 év után kedden tért vissza Katarból a dél-afganisztáni Kandahárba, a tálibok 1996 és 2001 közötti fővárosába, két nappal azután, hogy az iszlamista lázadók ismét átvették az ország irányítását. Katarból, a tálib mozgalom politikai irodájának vezetőjeként irányította az amerikaiakkal folytatott tárgyalásokat, amelyek értelmében a külföldi erők Afganisztánból való kivonásának ígéretéért cserébe béketárgyalásokba kezdtek az afgán kormánnyal, ez utóbbiak azonban nem vezettek eredményre.

Visszatért a volt elnök is

Baradar molla visszatérésénél kicsit kevesebb figyelmet kapott az, hogy a napokban a "békés átmenetről" és új kormány létrehozásáról tárgyalt a tálibokkal az ország volt Amerika-barát államelnöke is. Hamid Karzai 2004-től tíz évig volt az ország elnöke, azután pedig egyre inkább kezdte kritizálni az amerikaiakat.

Az izraeli hírszerzéshez közel álló források szerint a tálibok most azzal számolnak, hogy a tekintélyes politikus elfogadhatóbbá teheti az új tálib kormányt a nemzetközi közvélemény előtt. Ez különösen fontos más kormányokkal folytatott tárgyalások vezetésénél.

Karzai legalább két hírhedt iszlamista terrorista csoporttal is tárgyalt szerdán: a Hakkani-hálózattal, amelynek a pakisztáni határon van a központja, és a Lashkar e-Taibával is, mindkettő résztvevője lehet az új kabuli kormánynak. 

Demokrácia kizárva

A tálibok egyik szóvivője, Vahedullah Hasimi mindenesetre egyértelműen kizárta bármiféle demokrácia létrejöttét Afganisztánban. "Nem lesz semmiféle demokratikus rendszer, mert annak nincs bázisa az országunkban" - állította Hasimi a Reutersnek adott interjújában. "Nem fogjuk megvitatni, milyen típusú politikai rendszert alkalmazzunk, mert ez egyértelmű. A saríát, és kész."