Az európaiak 42 százaléka fizetett azért 2019. és 2020. júniusa között, hogy legális online felületeken keresztül szerzői jogi védelem alatt álló tartalmat töltsön le, vagy streameljen. 2017-hez képest egy 17 százalékpontos javulás jelent - idézi a felmérés eredményeit az MTI.

A megkérdezett európaiak háromnegyede szerint javult a legálisan elérhető online tartalmak minősége, 89 százalékuk pedig szívesebben választaná a törvényes letöltést vagy streamelést, amennyiben az ár elfogadhatóbb lenne. A kutatás szerint a magyarok 35 százaléka fizetett a vizsgált időszakban legális online szolgáltatásért, amely összevetve a 2017-es adatokkal, 18 százalékpontos emelkedést mutat.

A közel 26 ezer fős mintával dolgozó kutatásból kiderült, a fiatalok nagyobb valószínűséggel vallják be, hogy hamisított árukat vásároltak, vagy jogszerűtlen online tartalomhoz jutottak hozzá. A 15 és 24 év közöttiek 10 százaléka elismerte, hogy tudatosan vásárolt hamis árukat a 2020. júniusát megelőző egy évben, 23 százalékuk pedig azt mondta, hogy szándékosan jutottak hozzá olyan tartalomhoz, amely illegális forrásból származott.