Onidának a rádiócsatornán elhangzott kijelentései szerint a köztársasági elnök által szombaton kinevezett tíz "bölcs" munkája "valószínűleg felesleges", csupán arra jó, hogy "lefedje az átmeneti időszakot a sikertelen kormányalakítás és az új államfő április 15-én kezdődő megválasztása között".

Onidát, az olasz alkotmánybíróság volt elnökét az IlSole24Ore gazdasági napilap rádiója tréfálta meg: egy hangimitátor Margherita Hack csillagász, ismert olasz tudós hangját utánozva hívta fel telefonon, s a "bölcsek" munkája felől érdeklődött.

A "bölcs" azt is elmondta, hogy az új államfő vagy "újabb kormányalakítási kísérletet tesz, vagy feloszlatja a parlamentet, amit a távozó Napolitano nem tehetett meg".

Onida hozzátette, hogy az ő államfőjelöltje Giuliano Amato volt kormányfő. Beszélt Silvio Berlusconiról a jobbközép Szabadság Népe (PdL) elnökéről is, aki "csak védettséget akar, öreg, és remélhetőleg úgy dönt, hogy inkább az öregkorát élvezi és békén hagyja az olaszokat".

A PdL Onida lemondását követelte. Onida közleményében "naivnak" nevezte magát, majd bocsánatot kért Napolitanótól és Berlusconitól, de nem mondott le.