A svájci jegybank (SNB) vezetőségének egyre nagyobb fejfájást okoz, mit kezdjen a frank védelmében vásárolt óriási mennyiségű euróval - írja a Bloomberg. Az SNB azzal problémával küszködik, mint sok vagyonkezelő - értékelte a helyzetet Ursina Kubli, a zurichi Bank Sarasin elemzője a Bloombergnek nyilatkozva. A biztonságos befektetési termékek nagyon drágává váltak, ezért jobb készpénzben tartani a vagyont, mint bármibe fektetni. A jegybank devizatartalékai másfélszeresükre nőttek a június végét megelőző négy hónapban, az amerikai devizában számolva elérték a 380 milliárd dollárt. A tartalék a második negyedév végén egyenlő volt a svájci GDP 60 százalékával.

Az SNB pénzének 60 százalékát tartotta euróban, szemben a március végi 51 százalékkal, ami világos jele annak, hogy egyre nehezebben tudta védeni az 1,2 frank/eurós árfolyamot, amihez tavaly szeptemberben szögezte le a svájci devizát. Más központi bankoknál 107,6 milliárd frank értékű betéte volt a banknak júniusban, szemben az árilist megelőző év átlagos havi 6,4 milliárd frankjával. A 2010 júniusát megelőző 15 hónapban, amikor szintén eurómilliárdokat vásárolt az SNB a frank árfolyamának védelme érdekében, közel nullán állt ez a mutató, mert volt mibe fektetni a megszerzett európai valutát.

AAA-muszáj

Az európai gazdasági válság miatt az eurózóna 17 tagállamából immáron csak négy adósságainak besorolása AAA, ami igencsak leszűkíti az SNB lehetőségeit. A bank szabályzata ugyanis előírja, hogy a devizatartalékokat csak a legjobb minősítésű papírokba fektetheti. A kétéves német kötvények hozama tegnap mínusz 0,007 százalék volt - azaz a befektetők hajlandók voltak fizetni azért, hogy pénzüket biztonságban tudják -, ennél még az is jobb lehet, ha az SNB készpénzben tartja euróját, bár annak értékállósága sem látszik betonbiztosnak.

A bank próbálkozott ugyan azzal, hogy diverzifikálja devizatartalékait, ám például amerikai dollárban csak a készletek 22 százaléka volt a második negyedév végén, szemben a a márciusi 28 százalékkal. A jen- és kanadaidollár-tartalékok szintén csökkentek. Ezzel egyidejűleg június végén ausztrál dollárban és dán koronában a tartalékok 3,5 százaléka volt és beszereztek némi koreai vont is. A bank vezetősége növelni akarja a feltörekvő országok devizáinak súlyát a tartalékokban.