Szlovákiában Várhosszúréten tevékenykedik az ország harmadik és egyben legfiatalabb harangöntője, Slíz Róbert. A fiatal mester által készített harangokat Európa számos országában jól ismerik - írja riportjában a pozsonyi Új Szó. A rozsnyói származású fiatalember évekkel ezelőtt várhosszúréti házuk udvarán, mindössze néhány négyzetméteren formázta és öntötte a harangokat, most viszont már saját hangárjában, édesapja és barátnője segítségével dolgozik az aprólékos tervezést, rengeteg mérést és még annál is több fizikai munkát igénylő projekten.

Korábban a harangöntést a Kassai Műszaki Egyetem Kohászati Karának hallgatójaként végezte, az elmúlt évek során felgyülemlett megrendelések és egy spanyolországi, nagyjából egy hónapig tartó harangöntőképzés miatt egy rövid időre otthagyta az egyetemet. Slíz szerint természetesen az egyetem elvégzése is nagyon fontos, de a szakma legfontosabb elemit a műhelyben és a szakmában járatos, tapasztalt harangöntők mentorálásával lehet elsajátítani.

Világszerte számos helyen foglalkoznak harangöntéssel kisebb-nagyobb formában, modern megoldások alkalmazásával, ám Slíz középkori technológiával készíti a harangokat. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a formákat agyagból, lótrágyából és emberi hajból készíti. A most készülő 52 harang közül a legnagyobb, egy közel 400 kilós, 80 centiméter átmérőjű lesz. A harangjátékot egy svájci kistelepülésen állítják fel, de készített már harangokat Magyarországra és Lengyelországba is.