A Samsung okos telefonjai Oroszország egyes részein eltűntek az elektronikai áruházak polcairól - adta hírül az RBC sajtóorgánumra hivatkozva a Moscow Times. A vásárlókat több nagyvárosban arra kérik, hogy várjanak öt napot, mielőtt más mobil után néznek. A Samsung és nagy versenytársa az Apple azok között a vállalatok között van, amelyek a háború kirobbantása után kivonultak az orosz piacról.

Az orosz kormány ugyan elfogadott egy új törvényt, amely lehetővé teszi, hogy a márkák tulajdonosainak engedélye nélkül is forgalmazzák azok termékeit az országban - arra építve, hogy harmadik országok közvetítésével szerezhetnek be márkás termékeket -, ám úgy tűnik, ez a megoldás nem biztosít megbízható ellátást.

Szállítási gondok

A szétszakadt logisztikai kiszolgáló láncok, a szállítmányok finanszírozásához szükséges forgótőke hiánya, a vámügyintézés nehézségei és más gondok bonyolítják a helyzetet - mondta Tatjana Szkokova, Merlion vállalat vezetője. Cége még mindig az Apple és a Samsung hivatalos Oroszországi disztribútora.

A hiány annak ellenére alakult ki, hogy Oroszországban alaposan megcsappantak a vásárolók az okos mobilok piacán. Áprilisban e termékek értékesítése 30 százalékkal maradt el a 2021 áprilisi mennyiségtől, amivel tízéves mélypontra került a forgalom - derült ki a Vedomoszty üzleti napilap híréből. A szakértők a reálbérek csökkenésével és a készülékek árának emelkedésével magyarázzák a visszaesést.