Az Americal Expressnél áprilisban 34 százalékkal kevesebben voltak a nem fizető adósok, mint egy évvel korábban, és az arányuk hónapok óta folyamatosan csökken, akárcsak a Bank of Americánál és a Target Corp.-nál.

Ezek a jelek arra utalnak, hogy a bankok újra könnyíteni fognak a fogyasztók hitelhez juttatásán, ami javítani fogja a 70 százalékban a fogyasztói költekezésen alapuló amerikai gazdaság növekedését. A Pierpont Securities LLC elemzője szerint a hitelezés fokozatos javulása a vártnál gyorsabban tenné lehetővé a monetáris politika normalizálását.

A Bloomberg elemzői konszenzusa szerint a negyedik negyedben várható negyedpontos kamatemelés a Fedtől, a banki hitelezés javulása esetén azonban az elemzők ennél gyorsabb elmozdulást is elképzelhetőnek tartanak a mostani a rendkívüli monetáris lazaságtól.

Ugyanakkor az európai adósságválság – és az amerikai bankok kitettsége – elemzők szerint egyelőre olyan kockázatforrás, ami a megnyugtató rendezés hiányában fékezheti a stimulus visszavonását.