Az gyógyszerek használatáért is felelős olasz egészségügyi hatóság (AIFA) felfüggesztette a Fluad influenza oltás 142701 és 143301 sorozatszámú adagjainak beadását, miután hárman 48 órán belül meghaltak egy személy pedig komolyan rosszul lett a szer beinjekciózása után - jelentette a Bloomberg. Két idősebb nő és egy idősebb férfi vesztette életét, igaz, egyáltalán bizonyított, hogy ehhez köze volt a Novartis gyógyszerének.

Az esetek Olaszország déli részén történtek - jelentette a Corriere della Sera napilap. Az újság idézi a 68 éves elhunyt férfi unokaöccsét, aki szerint nagybátyja tíz perccel azt követően halt meg, hogy megkapta az oltást. Influenzagyógyszerekkel kapcsolatban máskor is jelentkeztek mellékhatások - hidegrázás, kórós aluszékonyság -, ám ezek esetén nem a svájci cég termékével hozták összefüggésbe a gondokat

A két gyógyszerszéria felülvizsgálata megerősítette, hogy megfelelnek a gyártási előírásoknak és a minőségi követelményeknek - szögezte le közleményben a Novartis. A Fluad felhasználását 1997-ben engedélyezték, a szernek jó a reputációja. A BBC idézi a gyártó közleményét, amely szerint a klinikai tesztelések során 70 ezer emberen próbálták ki az oltóanyagot és napjainkig 65 millió dózist adtak be belőle gond nélkül a világ minden táján élő embereknek.

Az AIFA és a Novartis együttműködik az olaszországi halálesetek kivizsgálásában. A hatóság arra kérte az otthoni Fluad-pakkokkal rendelkező embereket, hogy vizsgálják meg, nem egyezik-e ezek sorozatszáma a felfüggesztett szériákéval.