Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A sok halálos áldozattal járó és Mexikóvárosban is súlyos károkat okozó 1985-ös földrengésnél is erősebb katasztrófa sújtotta Mexikó déli partvidékét nagyjából 750 kilométerre a fővárostól - tudósított a Los Angeles Times (képünk illusztráció). A helyi szeizmológiai intézet adatai szerint 8,4-es erősségű csapásról volt szó - harminc éve 8,1-es rengést jegyeztek fel.

A meteorológiai intézetek arra figyelmeztetnek, hogy három méter magas hullámokkal járó szökőár érheti el Mexikó csendes-óceáni partjait. Chiapasban, az ország legdélibb tagállamában két halálesetről érkezett eddig hír. Chiapasban és Mexikóvárosban iskolaszünetet rendeltek el.

A fővárosban egyébként némi pánikot okozott a jól érezhető földmozgás, amelyre egyébként szirénák is figyelmeztették az embereket. Sokan mezítláb, pizsamában szaladtak az utcákra, ahol láthatták azokat a szikraesőket, amelyek felrobbanó elektromos transzformátorokból törtek elő. Mindezt áramszünetek követték, ám az épületekben nem esett kár.

Az ijedségre okot adott az 1985-ös földrengés, amelynek központja kétszer közelebb volt a fővároshoz a mostaninál. Akkor több ezren hatlak meg és 400 többemeletes ház omlott össze. Szakértők szerint a mostani esetben szerencsés körülmény, hogy nem a szárazföldhöz közelebb volt a földmozgás központja.