A befektetői hangulatindex 9,3 pontra süllyedt a májusi 19,2 pontról, miközben elemzők csak enyhe gyengülésre, 18,4 pontos értékre számítottak. A mutató már az ötödik egymást követő hónapban esett vissza, és a júniusi volt a legalacsonyabb érték 2016 októbere óta. A mutató nulla fölötti értéke derűlátó, nulla alatti értéke borúlátó várakozásokat tükröz.

Az index elemei közül a befektetői környezet aktuális állapotát számszerűsítő mutató 34,5 pontra, 2017 áprilisa óta a legalacsonyabb szintre csökkent a májusi 42,8 pontról. Az euróövezet következő hat hónapjára vonatkozó várakozások alindexe mínusz 2,0 pontról mínusz 13,3 pontra esett, ez 2012 augusztusa óta a legrosszabb érték.

Nyomás alá került Európa fő hajtóereje, a német gazdaság is. A Sentix németországi hangulatindexének értéke a májusi 23,5 pontról 18,5 pontra süllyedt, ami 2016 júliusa óta a legrosszabb adat. A jelenlegi helyzet megítélését tükröző mutató értéke 59,8 pontról 56,3 pontra esett, 2017 februárja óta ez a legalacsonyabb érték. A kilátások esetében még rosszabb a helyzet: mínusz 7,8 pontról mínusz 13,8 pontra, 2012 augusztusa óta a legalacsonyabb szintre esett az alindex értéke.

Az adatok azt jelzik, hogy a német gazdaság, amely az év elején még sebezhetetlennek tűnt, viszonylag erős ellenszélbe került, és különösen nagy veszélyt jelenthetnek számára az Egyesült Államokkal való kereskedelmi viták. Főleg az olyan kulcsfontosságú ágazatok, mint az autóipar és a pénzügyi szektor, szenvedhetik meg a feszültségeket.

Az Egyesült Államok gazdasága még mindig viszonylag erős benyomást kelt, ami részben a tavaly decemberben elfogadott adóreformnak köszönhető. A hangulatindexek csökkentek ugyan, de legfeljebb két ponttal. A befektetői hangulatindex 22,1 pontról 20,3 pontra, a jelenlegi helyzet megítélését tükröző mutató 52,8 pontról 50,8 pontra, a kilátásoké pedig mínusz 4,8 pontról mínusz 6,5 pontra romlott. Befektetői szempontból nézve azonban az amerikai gazdaság sem sebezhetetlen. Az adóreform és a deregulációs intézkedések hatása jelenleg még ellensúlyozza az emelkedő kamatokból és a forgalomban lévő pénzmennyiség csökkenéséből fakadó terheket.

A Sentix május 31. és június 2. között 920 befektetőt kérdezett meg, közülük 247 volt intézményi befektető.