Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Várhatóan nem hoz gyors eredményt az a királyi csúcstalálkozó, amelyet hétfőn tartanak a Sandringham house-ban (képünkön), II. Erzsébet királynő egyik kastélyában - derül ki a BBC összefoglalójából. A tanácskozáson az uralkodón kívül jelen lesz fia, Károly herceg és két unokája Vilmos és Harry. Meghan hercegné Kanadából telefonon kapcsolódhat be a beszélgetésbe. A válságtanácskozást azért kellett összehívni, mert Harry és Meghan, Sussex hercege és hercegnéje úgy döntött, a továbbiakban némi kivétellel nem kívánnak részt venni a királyi család hivatalos programjaiban, azaz nagyobb részt átlagos (jómódú) magánemberekként akarnak élni.

A királynő ugyan napokon belül megállapodást akar, ám Jonny Dymond, a BBC királyi ház körüli ügyekben illetékes tudósítója úgy véli, több időre is szükség lehet. Dymond egyébként úgy véli, hogy a válság nagy súllyal kerül majd bele a királyi ház történetébe, azaz éppen most írják a brit monarchia történetének új fejezetét. Ami igazén érdekes az az, hogy mi kerülhet a királyi csúcstalálkozó napirendjére. Az első kérdés, hogy a jövőben milyen jövedelemből élhet a herceg és a hercegné, a második, hogy milyen kötelezettségeiket látják majd el ezután is, a harmadik leglátványosabb: megtarthatják-e királyi címüket.

Zsaroló potenciál

Bizonyára nem véletlenül szivárogtatták ki a sajtónak a királyi csúcstalálkozó előtt, hogy a sussexi hercegi házaspár olyan interjút adhat valamelyik televíziónak, amely súlyos károkat okozhat a királyi háznak. (Diana hercegné korábban tett hasonló lépéseket.) A Harry és Meghan baráti köréhez tartozó Tom Bradby újságíró - aki 2019-ben dokumentumfilmet készített róluk - azt írta a Sunday Timesban, hogy vannak ötletei arról, miről beszélhetne a házaspár a televízió nyilvánossága előtt, és kellemetlen lenne a királyi családnak, amit elmondanának.

A BBC szakírója úgy véli, hogy a pénz, a hercegi pár jövedelme nagy kérdés, mint ahogy a státuszuk változása is, ám az igazi kérdés az, hogy a házaspár hajlandó-e belemenni bármilyen kompromisszumba, ami jövőbeni királyi kötelezettségeiket és a pénzüket illeti? Valószínűleg létrejön valamilyen egyezség a család többi tagjával, de egy biztos: a fejlemények egy irányba mutatnak, mégpedig abba, hogy Harry és Meghan keresi a módját, hogy kilépjen eddigi életéből.