Egy matematikai modell szerint akár rövid időn belül szinte teljesen le lehetne törni a Covid-19 járványt, ehhez a népesség gyakori átfogó tesztelésére lenne szükség és a fertőző emberek elkülönítésére. A tesztelésre a számítások szerint az amúgy csak az aktív fertőző fázisban lévő emberek kiszűrésére alkalmas antigén tesztek is elegendőek lennének. Ugyanakkor a modell gyakorlati megvalósítása nem tűnik végrehajthatónak, legalábbis a Kínához hasonló berendezkedésű országokon kívül.

Az előzetesen már november végén, végleges változatában a Science Advances szaklapban csak a napokban publikált tanulmány matematikai modellje szerint ha három naponta a teljes lakosság háromnegyedét antigén gyorstesztekkel tesztelnék elegendő lehetne arra, hogy a fertőzések számát 88 százalékkal csökkentsék, s a járványt hat héten belül teljesen megállítsák, s a vírust gyakorlatilag kiirtsák. Az elképzelés szerint a gyakori tömeges teszteléseken pozitívnak bizonyuló emberekre vonatkozna csak az a rendelkezés, hogy otthon kell maradniuk, míg a többiek, akik nem fertőznek tovább folytathatnák mindennapi tevékenységüket - írja a futurezone.de.

A tanulmány egyik szerzője, Daniel Larremore a Coloradói Boulder Egyetem informatika professzora szerint jobb ma egy olyan tesztet alkalmazni, amely ugyan nem olyan érzékeny, viszont gyors eredményt kínál, mint egy olyat, amely pontosabb, viszont később van csak eredménye. A tanulmányban egyébként elsődlegesen azt vizsgálták, hogy ha a járvány megfékezése érdekében a lakosságot rendszeresen tesztelnék valahol, akkor a tesztelés mely tulajdonsága erősítené leginkább a járvány lassítását.

A tesztelés gyakorisága, a tesztek kiértékelésének sebessége és a tesztek érzékenysége közül számításaik szerint a legkevésbé fontos tényező a tesztek pontossága volt a modell szerint. Ezzel a tanulmány készítői közvetve választ adtak arra a kérdésre, hogy érdemes-e a PCR teszteknél ismerten kevésbé pontos antigén teszteket alkalmazni a tömeges tesztelésre. A tesztelés aranymértékének tekintett PCR teszteknél komoly probléma, hogy az eredményre gyakran hosszabb ideig kell várni.