Le kellett mondania bársonyszékéről Mihail Dumitru mezőgazdasági, Mihai ªeitan munkaügyi, Gabriel Sandu távközlési, Sebastian Vladescu pénzügyminiszternek és Radu Berceanu a közlekedési tárca vezetőjének. Adriean Videanu gazdasági miniszter a hírek szerint maga kérte a felmentését.

A kormányátalakításról lépéskényszerben döntött a kormányfő, korábban Traian Basescu államfő ugyanis szeptember elsejéig adott határidőt arra, hogy a kormány véghez vigye a válság leküzdésére vonatkozó elképzeléseit. A határidő lejártával a kormányfő-pártelnök Boc pártjának szerdai frakcióülésén az egész kormány lemondását is felajánlotta, a PDL-s politikusok többsége azonban a kormányátalakítás mellet voksolt.

Boc azonban a vártnál is keményebben csapott le tárcavezetőkre, elemzők szerint a névsor összeállításánál kevésbé a szakmai, inkább a politikai érdekek döntöttek. A demokrata-liberálisok soraiban ugyanis egyre hangosabbak az elégedetlenek, a hírek szerint Adriean Videanu és Radu Berceanu a jelentősebb változást követelő szárny nyomására kerültek a listára, sőt egyes források szerint voltak Emil Boc távozását követelő hangok is.

Bár a PDL politikusainak többsége a teljes kormány távozása ellen szavazott, a párton belül veszélyesen megnőtt a széthúzás: Boc távozására hatan voksoltak, tizenketten pedig tartózkodtak a szavazástól. Figyelembe véve a csekély parlamenti többséget az ellenzéknek egyre nagyobb az esélye a kormány ellen benyújtani tervezett bizalmatlansági indítvány elfogadására. A Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) szerdán be is jelentették, hogy az őszi parlamenti ülésszakban újabb bizalmatlansági indítványt nyújtanak be a kormány ellen.

Pedig a parlamenti konszenzusra talán még soha nem volt ekkora szüksége Romániának mint most, miután a Nemzetközi Valutalap (IMF) korábban tapasztalt engedékenysége látszólag véget ért, a hitelrészletek folyósítását pedig egyre szigorúbb feltételekhez köti. A súlyos államháztartási deficittel küzdő kormánynak ugyanis szeptember végéig el kell fogadtatni a parlamenttel a nyugdíjak szabályozására vonatkozó új törvényt, ami az ellenzék terveit illetve a párton belüli ellentéteket ismerve nem lesz egyszerű dolog.

Emellett az akut likviditáshiánnyal küzdő országnak még ebben a hónapban ki kell fizetnie a magáncégek felé felhalmozott összes adósságát, amit dokumentumokkal kell igazolnia az IMF igazgatótanácsa előtt. Ez a legfontosabb feltétele a szeptemberben esedékes hatodik, összesen 914 millió eurós hitelrészlet folyósításának.

Elemzők szerint az IMF-el kialkudott 6,8 százalékos államháztartási deficitcélt sem lesz egyszerű tartani, már most látszik ugyanis, hogy az idénre tervezett költségvetési bevételek nem teljesülnek. Az év első hét hónapjában mért deficit-adat sem tükrözi a valóságot, a 3,9 százalékos hiányt éppen a magáncégek által benyújtott számlák ki nem fizetésével sikerült szinten tartani - vélik a gazdasági szakemberek.


Az újonann kinevezett miniszterek - Gheorghe Ialomiþianu a pénzügyi, Anca Boagiu szállításügyi, Valerian Vreme távközlési, Ion Ariton gazdasági, Ioan Botiº munkaügyi, Valeriu Tabãrã mezőgazdasági tárcavezetők még ma délben leteszik az esküt a bukaresti parlamentben.