Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
Le kellett mondania bársonyszékéről Mihail Dumitru mezőgazdasági, Mihai ªeitan munkaügyi, Gabriel Sandu távközlési, Sebastian Vladescu pénzügyminiszternek és Radu Berceanu a közlekedési tárca vezetőjének. Adriean Videanu gazdasági miniszter a hírek szerint maga kérte a felmentését.

A kormányátalakításról lépéskényszerben döntött a kormányfő, korábban Traian Basescu államfő ugyanis szeptember elsejéig adott határidőt arra, hogy a kormány véghez vigye a válság leküzdésére vonatkozó elképzeléseit. A határidő lejártával a kormányfő-pártelnök Boc pártjának szerdai frakcióülésén az egész kormány lemondását is felajánlotta, a PDL-s politikusok többsége azonban a kormányátalakítás mellet voksolt.

Boc azonban a vártnál is keményebben csapott le tárcavezetőkre, elemzők szerint a névsor összeállításánál kevésbé a szakmai, inkább a politikai érdekek döntöttek. A demokrata-liberálisok soraiban ugyanis egyre hangosabbak az elégedetlenek, a hírek szerint Adriean Videanu és Radu Berceanu a jelentősebb változást követelő szárny nyomására kerültek a listára, sőt egyes források szerint voltak Emil Boc távozását követelő hangok is.

Bár a PDL politikusainak többsége a teljes kormány távozása ellen szavazott, a párton belül veszélyesen megnőtt a széthúzás: Boc távozására hatan voksoltak, tizenketten pedig tartózkodtak a szavazástól. Figyelembe véve a csekély parlamenti többséget az ellenzéknek egyre nagyobb az esélye a kormány ellen benyújtani tervezett bizalmatlansági indítvány elfogadására. A Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) szerdán be is jelentették, hogy az őszi parlamenti ülésszakban újabb bizalmatlansági indítványt nyújtanak be a kormány ellen.

Pedig a parlamenti konszenzusra talán még soha nem volt ekkora szüksége Romániának mint most, miután a Nemzetközi Valutalap (IMF) korábban tapasztalt engedékenysége látszólag véget ért, a hitelrészletek folyósítását pedig egyre szigorúbb feltételekhez köti. A súlyos államháztartási deficittel küzdő kormánynak ugyanis szeptember végéig el kell fogadtatni a parlamenttel a nyugdíjak szabályozására vonatkozó új törvényt, ami az ellenzék terveit illetve a párton belüli ellentéteket ismerve nem lesz egyszerű dolog.

Emellett az akut likviditáshiánnyal küzdő országnak még ebben a hónapban ki kell fizetnie a magáncégek felé felhalmozott összes adósságát, amit dokumentumokkal kell igazolnia az IMF igazgatótanácsa előtt. Ez a legfontosabb feltétele a szeptemberben esedékes hatodik, összesen 914 millió eurós hitelrészlet folyósításának.

Elemzők szerint az IMF-el kialkudott 6,8 százalékos államháztartási deficitcélt sem lesz egyszerű tartani, már most látszik ugyanis, hogy az idénre tervezett költségvetési bevételek nem teljesülnek. Az év első hét hónapjában mért deficit-adat sem tükrözi a valóságot, a 3,9 százalékos hiányt éppen a magáncégek által benyújtott számlák ki nem fizetésével sikerült szinten tartani - vélik a gazdasági szakemberek.


Az újonann kinevezett miniszterek - Gheorghe Ialomiþianu a pénzügyi, Anca Boagiu szállításügyi, Valerian Vreme távközlési, Ion Ariton gazdasági, Ioan Botiº munkaügyi, Valeriu Tabãrã mezőgazdasági tárcavezetők még ma délben leteszik az esküt a bukaresti parlamentben.