Felszentelték az orosz hadsereg ortodox katedrálisát, mégpedig az építmény hatalmas méretéhez illő látványos ünnepséggel - adta hírül a Moscow Times. A ceremóniát Kirill, Oroszország patriarchája celebrálta, részt vett az eseményen Szergej Soigu védelmi miniszter és Valerij Geraszimov hadseregtábornok, az orosz hadsereg vezérkari főnöke és sok további magas rangú katonai parancsnok.

Az építkezés során vitát kavart, hogy tervek között szerepelt Joszif Visszarionovics Sztálin szovjet diktátor és Vlagyimir Putyin orosz államfő képének szerepeltetése is a dekorációban, de ezt végül elvetették. Ha már a nagy hatalmú vezetőket nem sikerült bevinni az épület falai közé, legalább a világ legnagyobb ortodox katedrálisát építették fel.

A katonai zöldre festett falak egy 95 méter magas fő tornyot zárnak körül. A templom átadását a második világháború végének 75. győzelmi évfordulójához igazították, ám a koronavírus-járvány miatt egy hónappal elhalasztották. A nagy nyilvánosság előtt leghamarabb június 22-én nyílhat meg - ez a Szovjetunió náci lerohanásának 79. évfordulója.


A ceremónián több száz katona és második világháborús veterán vett részt, látványosan fittyet hányva az egészségügyi hatóságok javaslatának, miszerint hordjanak maszkot és tartsanak biztonságos távolságot egymástól. A katedrális a hadsereg témaparkjában van Moszkva határában van. A hat torony a katonaság fegyvernemei előtt tiszteleg. A belső térben a katonák különböző védőszentjei valamint a történelmi jelentőségű csatákra emlékeztető látványosságok láthatók.

Az orosz hadsereg és az ortodox egyház közötti kapcsolatok egyre erősebbek azóta, hogy Vlagyimir Putyin 20 évvel ezelőtt az ország élére került. A katedrális építési költségét részben adományokból fedezték: ebből a forrásból több mint 3,6 milliárd rubel (közel 16 milliárd forint, egy csiriviri futballstadion ára) jött össze.