Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Donald Trump, az USA elnöke nagyon szeretne látványos körülmények között, nagy médiafelhajtással, teljes értékű csúcstalálkozót tartani Vlagyimir Putyin orosz államfővel a G20 júliusi hamburgi csúcsértekezletén - tudta meg az AP hírügynökség. Az ötlet mélyen megosztja adminisztrációjának tagjait. Sokan kételkednek abban, hogy ez lenne a legjobb módja Moszkva kezelésének, miközben Washingtonban folyik a vizsgálat az elnök környezetében lévő személyek orosz kapcsolataival kapcsolatban.

Óvatosan!

Az óvatosságra intő tisztviselők szerint az Egyesült Államoknak távolságot kellene tartania Oroszországtól ebben az érzékeny időszakban. A két vezetőnek a legnagyobb körültekintéssel kellene érintkeznie egymással. Trump és környezetének egy része ugyanakkor úgy véli, hogy nagy bulit kellene rendezni.

A kompromisszumot kereső háttéremberek azt javasolják, hogy az elnök vagy a világ legbefolyásosabb 20 országának vezetői találkozóin szokásos informális, négyszemközti megbeszélést tartson orosz kollégájával, vagy az amerikai és az orosz delegációk találkozzanak egy "stratégiai stabilitási" tárgyalás erejéig. Az utóbbi jellemzője, hogy az elnökök nem szoktak részt venni ezeken.

Belharc

Az orosz politikával kapcsolatos belső vita az amerikai adminisztráción belül rávilágít az elnök környezetének súlyos megosztottságára, valamint arra, hogy Trump mennyire erőltetné Washington és Moszkva kapcsolatának erősítését annak ellenére, hogy folyik a vizsgálat a környezetéhez tartozó személyek orosz kapcsolatairól, illetve arról, hogy az oroszok hackermódszerekkel manipulálták-e a múlt évi elnökválasztási kampányt az ő érdekében.

Előnyök

Egy kétoldalú találkozónak lehetnek előnyei és hátrányai. Az előbbiek közül a legfontosabb, hogy emberi közelségbe hozhatja a két vezetőt egymással. Trump megpróbálhatná teljesíteni választási ígéretét, miszerint az Obama-érához képest jobb együttműködést alakít ki a Kreml urával olyan kritikus kérdésekben, mint például szíriai konfliktus kezelése.

Hátrányok

A kockázatok sem kicsik azonban. Trump szeret a saját feje után menni ahelyett, hogy a diplomáciához értőkre hallgatna. Például az orosz külügyminiszternek és nagykövetnek titkos információkat fecsegett ki hatszemközti találkozójukon a Fehér Házban. A hivatalos kommunikáció szerint persze semmi olyat nem tett, amit nem kellett volna.

Veszélyes

Ezenfelül sokan felhívják a figyelmet arra, hogy Putyinban nem lehet megbízni. Oleg Kalugin a KGB korábbi tábornoka emlékeztet arra, hogy az orosz elnök eszes és tapasztalt politikus, ezért egy találkozón Trumppal elterelné a beszélgetést a választás meghekkelésének témaköréről számára fontos ügyekre. Például a Krím bekebelezése miatt Oroszország ellen hozott szankciók feloldására vagy az olajárakra, amelyeket főként az amerikai olajpala-kitermelők tartanak alacsonyan az OPEC és Oroszország árnövelést célzó erőfeszítései ellenére.

Nina Khrushcheva Oroszország-szekértő szerint Trump egyenesen lehetetlen helyzetben van. Nem lehet túl kedves Putyinhoz, mert azzal azt a képet erősítené, hogy különleges kapcsolatok fűzik Oroszországhoz. Ugyanakkor nem lehet túl kemény sem, mert Putyinnak messze elér a keze és gondolkodását KGB-s múltja határozza meg.

Kivel jattol Varsóban?

Ahogy közeledik Trump varsói látogatása a lengyel média azt találgatja, kivel fog találkozni, kivel nem és miért nem. A külügyminisztérium szerint rendkívüli lenne, ha a kormányfővel, Beata Szydloval találkozna, mivel diplomáciai megfelelője Andrzej Duda államfő. Erre reagált a Twitteren Leszek Miller volt baloldali miniszterelnök, képpel is illusztrálva találkozását 2003 májusában Krakkóban az akkori amerikai elnökkel, George W. Bushhal és Colin Powell külügyminiszterrel. Barack Obama, Trump elődje 2011-es és 2014-es lengyelországi látogatásakor szintén felkereste az elnök Bronislaw Komorowski mellett a kormányfő Donald Tuskot is. Az biztos, hogy Jaroslaw Kaczynski, Lengyelország tényleges vezetője nem tárgyal Trumppal.

Obama

A Fehér Ház nem erősítette meg az AP információit, így egyelőre nem tudni, lesz-e Trump-Putyin csúcstalálkozó a G20-csúcson belül. Az nem kétséges, hogy ha lenne, akkor elvinnék a show-t kollégáik elől, ami az amerikai elnök médiaéhségét ismerve arra utal, hogy Trump fő célja éppen ez lehet. Dmitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője reagálva a hírügynökség hírére jelezte, hogy főnöke bármilyen tárgyalásra kész amerikai  kollégájával - jelentette az MTI.

A legutóbbi, 90 perces kétoldalú amerikai-orosz találkozón, 2015-ben Barack Obama és Putyin kényszeredetten fogott kezet egymással, ám később sikerült némi előrehaladást elérniük a szíriai polgárháború ügyében, amelyben az oroszok a regnáló Aszad elnököt támogatják, míg az amerikaiak szerint távozása a hatalomból a rendezés alapfeltétele.

Mondja meg!

Nevük elhallgatását kérő korábbi kormányzati tisztviselők szerint amerikai külügyi körökben nő az elégedetlenség amiatt, hogy a Trump-adminisztráció képtelen kellően óvatos politikát folytatni Oroszországgal kapcsolatban.

Az USA mind a 17 hírszerző ügynöksége úgy véli, hogy az oroszok megpróbálták Trump felé billenteni az elnökválasztási esélyeket. Éppen ezért elvárják, hogy az elnök világossá tegye Putyinnak, hogy ez elfogadhatatlan. Abban is egyetértenek, hogy egy Trump-Putyin csúcs a jelenlegi helyzetben aligha hozhatna áttörést a két ország viszonyának javításában.