Ezek olyan mobil, járműre épített rendszerek, melyek a part közelébe merészkedő vagy a partraszállást támogató úszóegységekkel szemben alkalmazhatók jó hatásfokkal - írja az MTI.

A lépés egy ötéves, csaknem hatmilliárd dolláros (mintegy 1800 milliárd forint) katonai fejlesztési projekt része, amelynek célja, hogy a Fülöp-szigetek modernizálja a hadsereg elavult felszereléseit, amelyek között második világháborús hadihajók és az Egyesült Államok által a vietnami háborúban használt helikopterek is vannak.

Az Indiával kötött megállapodás értelmében a BrahMos Aerospace indiai-orosz nemzetközi védelmi vállalat három üteget szállít, kiképzi a kezelőket és a karbantartókat, valamint logisztikai támogatást nyújt.

Az üzlet gondolata már 2017-ben megfogalmazódott, de a költségvetési korlátok, majd a koronavírus-világjárvány miatt csúszott a megvalósítása.

Az indiai- és csendes-óceáni térségben Kína terjeszkedése miatt feszült a helyzet. Bár Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök alatt barátibbá vált Peking és Manila kapcsolata, Peking továbbra is magának követeli a Dél-kínai-tenger nagy részét, ahol évente hatalmas áruforgalom zajlik. Brunei, Malajzia, a Fülöp-szigetek, Tajvan és Vietnam szintén igényt tart egyes területekre a térségben.