A jegybank indoklása szerint ezzel kívánják megvédeni a török gazdaságot az európai adósságválság, illetve az egyesült államokbeli növekedés lelassulásának hatásaitól. Az egynapos betéti kamatot ugyanakkor 1,5 százalékról 5 százalékra emelte a rendkívüli ülést tartó monetáris tanács - erre számítottak is a piacok -, az egynapos hitelkamat viszont 9 százalékon maradt, vagyis a kamatfolyosó szűkült. A jegybank azt is tervezi, hogy devizaeladási aukciókkal támogatja a bankok likviditását.

A rendkívüli ülés összehívásáról a Bloomberg szerint azután döntöttek, hogy nyilvánosságra került az USA személyes kiadásokról szóló, két év után először csökkenést mutató adata. A török jegybank kormányzója, Erdem Basci már július 28-án közölte, hogy lazíthatnak a monetáris politikán, ha Európa szuverén adósságproblémái a török növekedés megfékezésével fenyegetnek, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy megvannak az eszközei a líra további gyengülésének megakadályozására.

A piac mindenesetre a líra mélyberántásával reagált a nem várt kamatdöntésre: délutánra a 2009 márciusa óta nem látott 1,7224-es szintre csökkent a török deviza árfolyama a dollárral szemben. A líra idén eddig 11 százalékkal gyengült - ezzel a legrosszabb teljesítményt nyújtotta a Bloomberg által figyelt 31 fontosabb deviza közül - , miután a piacok attól tartanak, hogy a G-20 csoporton belül a leggyorsabb, az első negyedévben 11 százalékos növekedést mutató török gazdaság túlhevül. Az infláció júliusban 6,3 százalék lett a júniusi 6,2 után - közölte a héten a statisztikai hivatal. A folyó fizetési mérleg hiánya májusra egy év alatt megduplázódott, elérte a 68,2 milliárd dollárt - a Nemzetközi Valutaalap (IMF) prognózisa szerint az év végére a GDP 10,5 százalékára rúghat.

A túlhevülést jelző adatok fényében az elemzők minimum meglepetéssel fogadták a kamatvágást. a Danske Bank feltörekvő piaci szakértője hihetetlennek minősítette a lépést, szerinte a törökök a tűzzel játszanak. Timothy Ash, a Royal Bank of Scotland hasonló részlegének vezető stratégája szerint a török jegybank csak a növekedésre összpontosít, nem törődik az inflációval. A külföldi befektetők első számú aggálya Törökországgal kapcsolatos aggálya ma a túlhevülés - írta közleményében az elemző. Mások valamivel megértőbben kommentálták a jegybanki döntéseket: az egynapos ráta emelésével mérsékelhetik a pénzpiaci volatilitást - emelte ki a Morgan Stanley térségi kommentárja.