Az Európai Bizottság újonnan elfogadott 2016-17-es munkaprogramja egy sor pályázati felhívás, közbeszerzés és más intézkedés - például a Horizont-díjak - révén kínál finanszírozási lehetőséget, összesen több mint 600 területen.

A program számos, több területre kiterjedő kezdeményezést is támogat. Egyebek között az európai feldolgozóipar modernizálására 1 milliárd eurót, az automatizált gépjárművekkel kapcsolatos technológiák és szabványok támogatására, több mint 100 millió eurót, a "dolgok internete" elterjesztésére 139 millió eurót, míg az EU gazdasági ágazatainak digitalizálását elősegítve 670 millió eurót fektetnek be.

Ezen túlmenően legalább 8 millió euró áll rendelkezésre az EU külső határainak biztonságára irányuló kutatásra, hogy könnyebben lehessen azonosítani és megelőzni az embercsempészetet. A program 27 millió eurót kínál a bűnözés és a terrorizmus megelőzését segítő új technológiákra, valamint 15 millió eurót az Európába irányuló migrációs áramlások eredetének és hatásainak kutatására.