Miközben a tőzsdei árfolyamok csak hullámvasútra kerültek a Brexit népszavazási győzelme után - köszönhetően annak, hogy a londoni börzén jegyzett cégek jelentős része nemzetközi vállalat, kicsi brit piaci kitettséggel - a londoni luxusingatlanok értékesítése egyértelmű irányt vett: lefelé. Az eladások lényegében összeomlottak - derül ki a Bloomberg cikkéből.

A Lonres ingatlan-tanácsadó cég adatai szerint a brit főváros elegáns városrészeiben 43 százalékkal kevesebb lakás kelt el a referendumot követő 12 napban egy évvel korábban. Az értékesítésre felkínált otthonok számra 25 százalékkal esett vissza.

Ha a népszavazás előtti és utáni 12-12 napot hasonlítjuk össze, akkor 18 százalékos zuhanást tapasztalhatunk az eladott lakások számában. Eladóból harmadával volt kevesebb a történelmi eredménnyel zárult voksolás után szűk két héttel, mint előtte 12 nappal.

Bajban az eladók

A lakásárak London minden részén lejtőre kerültek már a június végi népszavazás előtt. Az Actadata Ltd. és az LSL Property Services Plc számai szerint májusban 1,4 százalékkal volt alacsonyabb az átlagár, mint áprilisban. Ez volt a legnagyobb havi csökkenés 2011 júniusa óta.

Az ingatlan- és földpiaci vállalkozások minősítésével foglalkozó Royal Institution of Chartered Surveyors speciális indexe, amely a londoni lakásárak változását mutatja, júniusban a 2007-2009-es pénzügyi válság óta nem látott szintre süllyedt.

Ha az árakat nézzük, az egymillió vagy még inkább az 1,5 millió fontba kerülő ingatlanok piacán túlkínálat alakult ki. Így annak, aki eladni akar, kihívásokkal kell számolnia - mondja David Thomas, a Barratt Developments Plc vezérigazgatója.

Ötödik helyen a magyarok

A lengyelek, a litvánok, a lettek és a magyarok azok, akiket a legjobban fognak érinteni a brit uniós kilépés következményei - idézte a lengyel Gazeta.pl hírportál az S&P Global Ratings elemzését. Ezek azok a nemzetek, amelyek a legtöbb kivándorlót küldték a szigetországba, így ha el kell hagyniuk az Egyesült Királyságot, akkor nagyon hiányozni fog országuk jövedelméből az általuk hazautalt pénz. Emellett elveszhetnek az elmúlt évebekben kiépített üzleti kapcsolataik is. A Nagy-Britanniában élő 1,5 millió kelet-európai bevándorló több mint fele, 800 ezer lengyel származású. Őket követik a románok, a litvánok, a lettek, majd az 5. helyen a magyarok. A sor végén jönnek a szlovákok és a bolgárok és a csehek. A magyar bevándorlók száma a lengyelekének tizede, nagyjából 80 ezer ember.